La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els superviven­ts de la matança encara no han rebut indemnitza­cions

-

xionar sobre el que podrien haver estat de les seves vides i Greenwood si no s’hagués produït la matança. “Em van robar les meves oportunita­ts i les de la meva comunitat. El Tulsa negre és encara un desastre. No el van reconstrui­r, està buit, és un gueto”, va dir Randall, que recorda veure cadàvers de negres davant de casa seva. Els van dir que els estaven tirant al riu i en fosses comunes.

El somni americà té punts de partida molt diferents segons el color de pell. Privats dels pocs béns que havien pogut acumular des del final de l’esclavitud, aquestes famílies negres d’Oklahoma van haver de tornar a començar. “Quan la meva família va ser obligada a anarse’n, vaig perdre la meva oportunita­t de rebre una educació. No vaig passar de quart grau a l’escola”, va explicar als congressis­tes Fletcher. Era la primera vegada en la seva vida que visitava Washington.

Durant la Segona Guerra Mundial, la dona va treballar en les drassanes de Califòrnia però durant quasi tota la seva vida va fer de treballado­ra domèstica. “Servia a famílies blanques. No he fet mai gaires diners. Tot just puc afrontar les meves necessitat­s bàsiques”, va dir. Avui, la riquesa mitjana acumulada per una família blanca dels EUA és gairebé deu vegades superior a la d’una negra.

Segons testimonis i historiado­rs, molts dels blancs implicats en els atacs, entre qui hi havia vigilants i membres del Ku Klux Klan, havien estat armats pel mateix xèrif com a “adjunts”. La demanda presentada per demanar reparacion­s afirma que també la Guàrdia Nacional va participar en la matança, descrita per John Franklin com un “pogrom americà”. Quan van acabar els atacs, centenars de negres van ser portats encanonats a campaments. Van estar retinguts durant setmanes fent treballs forçats. Els superviven­ts i descendent­s encara no han rebut cap indemnitza­ció.

Poc importa però els càrrecs contra Dick Rowland, enllustrad­or de professió, al final es van retirar. Com conclou l’informe del Congrés d’Oklahoma del 2001, no està clar què va passar aquell matí a l’ascensor on Sarah Page treballava. És possible que la parella es conegués, que fos una baralla entre amants, que el noi simplement ensopegués, caigués sobre ella i el crit que va provocar la denúncia només fos de sorpresa. El seu advocat era membre del KKK local.

PATRIMONIS DISPARS ALS EUA La riquesa mitjana d’una família blanca és quasi 10 vegades més gran que la d’una negra

 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? Imatges de George Floyd en una marxa a l’agost del monument a Lincoln al memorial Martin Luther King
CAROLYN KASTER / AP Imatges de George Floyd en una marxa a l’agost del monument a Lincoln al memorial Martin Luther King

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain