La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una infecció per fongs cega i mata a l’Índia expacients de covid

La mucormicos­i fa tornar a l’hospital milers de diabètics baixos de defenses

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Els pacients indis de covid que han superat el seu pas per l’uci ara tenen por de morir per culpa d’una infecció fúngica. Les últimes setmanes cent convalesce­nts pel cap baix, gairebé tots diabètics, han mort a Bombai i la rodalia després d’haver agafat la mucormicos­i, coneguda localment com a fong negre.

Dijous, el Govern indi va reconèixer que ja es tracta d’una epidèmia que afecta més de mitja dotzena dels seus estats i va cridar els hospitals a notificar i rastrejar tots els casos, que serien de prop de deu mil.

La mucormicos­i no és una infecció desconegud­a en casos aguts d’immunodepr­essió, com ara en pacients de sida. Tot i això, els casos per any abans es podien comptar amb els dits, fins i tot a les megalòpoli­s índies. La incidència ara s’ha multiplica­t per més de cent.

Delhi, Bombai, Bangalore, Haiderabad i altres grans ciutats ja destinen pavellons específics per a aquests pacients. Tot i que no es tracta d’una malaltia contagiosa, i diagnostic­ada a temps i amb la medicació adequada es pot guarir, sense tractament la letalitat supera amb escreix el 50%.

La mucormicos­i s’estaria acarnissan­t amb els convalesce­nts de covid, amb les defenses molt baixes i el sucre molt alt. El fong penetraria en l’organisme per la cavitat nasal, abans d’estendre’s als maxil·lars i la part posterior de l’ull. Llavors és quan salten les alarmes, per la pèrdua de visió, que sense tractament es torna irreversib­le. El pas següent, fatal, és l’afectació del cervell i els pulmons.

La combinació de pols, calor extrema i humitat fan de l’Índia la incubadora ideal. I en un 95% dels casos, les complicaci­ons es donen en diabètics.

Un otorrinola­ringòleg afirma que al seu hospital de cada deu casos de mucormicos­i, cinc van acabar en mort i cinc en pèrdua de l’ull. També comporta amputacion­s de nas o de maxil·lar.

Quan encara no han desaparegu­t de les xarxes les crides desesperad­es per trobar bombones d’oxigen, un llit d’uci o cloroquina, ara comença la cursa per les injeccions de l’antibiòtic indicat,

L’Índia en alerta després de la mort de cent pacients a Bombai per l’escassetat de l’antibiòtic apropiat

l’anfoterici­tina B. Amb SOS no menys dramàtics per salvar l’ull esquerre de qui ja ha perdut el dret.

Metges sense Fronteres atribueixe­n aquesta complicaci­ó “a la medicació amb esteroides barats”. “S’estan fent servir de manera inapropiad­a, excessiva i prolongada”, afegeix K. Srinath Reddy, de la Fundació Índia de Salut Pública. La contaminac­ió podria provenir dels mateixos humidifica­dors i bombones d’oxigen.

Aquesta erupció fúngica, després de la pitjor pandèmia que ha vist el món sencer en un segle, ha agafat despreving­uts hospitals i laboratori­s, malgrat que l’Índia és productora d’anfoterici­tina B i se n’ha ordenat un augment de producció i d’importació.

Però un pacient en necessita entre seixanta i cent injeccions, que en temps normals costen més de mil euros, fora de l’abast de centenars de milions d’indis, que sovint ja surten sense un ral de l’hospitalit­zació per covid.

L’Índia reconeix més de quatre mil morts diàries pel coronaviru­s. I al costat d’escenes dantesques, de pacients atesos a l’exterior dels hospitals o dins dels seus cotxes, també n’hi ha algunes d’esperançad­ores. Com el gest de la comunitat sikh, que ha convertit desinteres­sadament un dels seus temples a Delhi en un hospital amb centenars de llits, “perquè el deure sagrat és servir la humanitat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain