La Vanguardia (Català-1ª edició)

La milícia de Hamàs desfila armada a Gaza

- JORDI JOAN BAÑOS Estambul.Correspons­al

Avui, a primera hora, Hamàs espera que els funcionari­s a les seves ordres tornin a les oficines des de les quals administra Gaza. En cas que les oficines estiguin dempeus. Però ahir a la tarda, centenars de fedaïns del seu braç armat desfilaven desafiador­s amb els seus fusells d’assalt després de gairebé dues setmanes amagats. En el que era un homenatge a un dels seus comandants caiguts, també es va deixar veure el dirigent principal de Hamàs a Gaza, Yahya Sinwar, després de sobreviure als bombardejo­s de l’aviació israeliana, que van destruir casa seva.

Molts civils, mentrestan­t, sortien dels seus refugis temporals per examinar la magnitud de la destrucció i si encara tenien sostre. Oficialmen­t, 1.042 pisos, oficines o botigues a 258 edificis han estat destruïts pels raids israelians. 769 habitatges més no compleixen condicions per viure, dels 14.500 que han patit danys. A més, 800.000 persones s’han quedat sense aigua potable a causa de la destrucció de canalitzac­ions.

Gairebé a la mateixa hora, una desfilada no menys desafiador­a, però sense armes, recorria

Els EUA estudien reobrir el consolat a prop de Jerusalem Est que Trump va tancar fa dos anys

els carrers de Tel-Aviv amb pacifistes jueus i palestins. I el Consell de Seguretat de l’ONU cridava a un respecte “complet” a l’alto el foc.

Per allunyar-se de la polaritzac­ió extrema dels últims quatre anys, els EUA estudien reobrir el consolat a prop de Jerusalem oriental amb què prenia el pols als palestins i que Donald Trump va tancar desplaçant l’ambaixada de Tel-Aviv a la Ciutat Santa.

Turquia, per la seva part, no ha trobat el ressò que esperava per la seva sorollosa presa de partit. Ha mobilitzat recursos diplomàtic­s per l’afinitat entre Recep Tayyip Erdogan i els Germans Musulmans, matriu de Hamàs. Però el president turc no ha aconseguit que la seva caracterit­zació religiosa del conflicte, centrada en Al-Aqsa, cali més enllà d’alguns països musulmans, no àrabs.

Fins aquí les paraules. Les accions queden a casa i són legals. Abans-d’ahir, Erdogan va presentar una demanda per 25.000 euros contra la seva rival política Meral Aksener, que va gosar comparar-lo amb Benjamin Netanyahu.

 ?? SAJJAD HUSSAIN / AFP ?? Enterrant una víctima del coronaviru­s ahir a Nova Delhi
SAJJAD HUSSAIN / AFP Enterrant una víctima del coronaviru­s ahir a Nova Delhi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain