La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els presos basen les seves defenses a Europa en els vots particular­s

La concessió dels indults també aplanaria el camí al TEDH

- CARLOTA GUINDAL

La batalla judicial pel procés encara està en joc. Els presos independen­tistes no han llançat la tovallola i disposen de dues armes que fa un temps no tenien. El vot particular formulat per dos magistrats de la minoria progressis­ta del Tribunal Constituci­onal, que posen en dubte la proporcion­alitat de les penes que el Tribunal Suprem va fixar pels delictes de sedició, ha provocat un gir de 180 graus en l’estratègia de les defenses. Ja no estan sols. Una mínima part del tribunal que defensa la carta magna els dona suport i això, segons el seu parer, té un valor incalculab­le per a les seves aspiracion­s europees.

Els magistrats José Antonio Xiol i María Luisa Balaguer eren plenament conscients que els seus arguments no farien canviar l’opinió dels altres set magistrats que van formar el ple per estudiar la sentència sobre la sedició i que van avalar sense fissures la sentència del Suprem. L’intent de modificar la ponència era impossible davant la indestruct­ible actitud de la major part del ple d’avalar que el que va passar a la tardor del 2017 a Catalunya va ser un acte de sedició, però el seu criteri quedaria reflectit en un vot particular conjunt que facilitari­a el camí a les defenses davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

El vot particular ha estat un respir per a les defenses perquè considera que la pena fixada pel procés va ser “desproporc­ionada”, a més de plantejar reticèncie­s respecte de la mateixa redacció i aplicació del delicte de sedició.

“Una anàlisi alternativ­a, que nosaltres considerem de més correcció constituci­onal i més respectuos­a amb l’actual estàndard en el dret nacional i europeu dels drets humans, hauria hagut de desembocar, en una sentència estimatòri­a”, argumentav­en.

A l’Executiu i al món judicial hi ha una certa alarma sobre el que pot passar. Encara que hi hagi una conscienci­a clara que s’ha complert amb totes les garanties i s’ha aplicat escrupolos­ament la llei i el Codi Penal, es tem que qualsevol serrell pugui ser utilitzat pel tribunal europeu per estirar les orelles a Espanya, sobretot essent un tema amb tantes arestes polítiques, com ja va passar amb la doctrina Parot, que va obligar a fer un nou recompte en el compliment de les penes d’etarres, el qual va comportar l’excarcerac­ió de mig centenar de membres d’ETA. pees per argumentar la desproporc­ionalitat de la pena. A l’entorn dels presos no es preveu que l’Executiu denegui els indults, atesa la insistènci­a del president de llançar els missatges de “desinflama­r” la situació a Catalunya. L’argument principal que els afavoreix és que quan toqui pronunciar-se sobre la mesura de gràcia alguns dels presos hauran complert prop de la meitat de la pena i altres, com l’exvicepres­ident Oriol Junqueras, farà gairebé quatre anys que són a la presó.

Les cartes, però, són sobre la taula. El Govern central veu amb recel que en la nova composició del Govern català s’hagi lliurat la Conselleri­a de Justícia, i sobretot el control de presons, a Junts per Catalunya. Les relacions amb la fins ara consellera, d’ERC, eren

ESCULLS El Govern central veu amb recel el control de presons a Catalunya per Junts

REFORMA A LLARG TERMINI La modificaci­ó del delicte de sedició podria tardar fins a un any a tramitar-se

 ?? XAVI JURIO / ARXIU ?? Els presos del procés sortint de permís penitencia­ri de la presó de Lledoners a mitjans de febrer
XAVI JURIO / ARXIU Els presos del procés sortint de permís penitencia­ri de la presó de Lledoners a mitjans de febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain