La Vanguardia (Català-1ª edició)

El compromís ineludible d’arribar al 2% del pressupost

-

L’única conselleri­a en què es fixa quin ha de ser el percentatg­e del pressupost respecte al total de la Generalita­t és la de cultura. Les exigències unànimes del sector al voltant del 2% han forçat ERC i Junts a pactar aquest mínim. Tot i així, el redactat és ambigu: “Augmentar la despesa com a país a 200€/habitant en Cultura, amb el compromís del Govern d’aportar gradualmen­t en els pròxims anys fins a 70€/habitant, complint amb el mínim del 2% del pressupost”. No queda clar el calendari, però el conseller que arribi sap que si acaba mandat sense obtenir aquesta xifra, faci el que faci, serà un fracàs. I cal esperar que el càrrec li duri més que als seus cinc antecessor­s: S. Vila (17 mesos), Ll. Puig (4), L. Borràs (10), M. Vilallonga (17) i À. Ponsa (8).

Fora d’això, el pacte parla del suport a la reactivaci­ó del sector i de l’increment d’ajuts, que dependran del mateix pressupost. I es posa especial èmfasi en potenciar l’ús de català al sector audiovisua­l i de videojocs, i en donar suport al cinema “produït, doblat o subtitulat en català i occità”.

Es plantegen dues noves lleis, Polítiques Culturals i Drets Culturals de la Ciutadania i Patrimoni Cultural, sense més concrecion­s. I “avançar” en el pla de Museus 2030 i en el Programa Cultura 2030. També demanen, encara que no tenen competènci­es, l’IVA 0% i recuperar la taxa d’operadors.

I per últim un brindis al sol: “Culminar el Pacte Nacional estratègic de l’audiovisua­l i el videojoc i que impulsi un hub audiovisua­l a Catalunya que sigui referent al sud d’Europa en la incorporac­ió de tecnologia”. / Josep Playà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain