La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu a la Lliga de la pandèmia

-

Ahir va acabar la temporada de futbol de Primera Divisió a Espanya, probableme­nt la més estranya, atípica i complicada de la seva història, per culpa del coronaviru­s. Una temporada sense públic als estadis, amb els equips convertits en grups bombolla –cosa que no ha evitat un degoteig de contagis– i amb la televisió com l’element que ha permès tirar endavant la competició i generar un impacte econòmic fonamental per als clubs.

Els estadis buits, amb la consegüent falta d’ingressos per venda d’entrades i d’abonaments, la caiguda en picat del marxandatg­e en botigues i museus, uns patrocinad­ors que han renegociat a la baixa els seus contractes i els elevats sous d’alguns jugadors de determinat­s equips han fet que l’economia dels clubs s’hagi desplomat, incrementa­nt en molts casos el seu dèficit i el seu deute. Molts s’han vist obligats a reduir el límit de les seves plantilles, i aquesta finalitzad­a temporada els fitxatges han caigut en picat. El Barça, per exemple, ha abaixat els salaris als futboliste­s del primer equip en 122 milions d’euros i ha aplicat un ERTO al seu personal.

LaLiga es va entossudir a acabar la temporada passada i ho va aconseguir, però aquesta 2020/21 els clubs ja estaven avisats i sabien que seria un any complicat. Aquest organisme ha tingut una pèrdua d’ingressos per valor de 2.013 milions d’euros entre tots els clubs aquestes dues últimes temporades. Per això s’han imposat

La falta de públic i la caiguda d’ingressos han marcat la temporada de futbol més complicada i atípica

les renovacion­s a la baixa per provar de recuperar part dels diners perduts. El cop econòmic de la pandèmia ha fet que la viabilitat dels equips hagi patit més que mai.

Els clubs poderosos ho han passat pitjor que els modestos, als quals els ingressos televisius els han salvat l’economia. Malgrat això, encara que estem en ple període de vaques magres i les conseqüènc­ies de la pandèmia trigaran a ser superades, l’immediat futur es contempla amb un moderat optimisme. La vacunació massiva de la població fa preveure que a l’inici de la pròxima temporada els aficionats puguin tornar als estadis, s’iniciï una gradual recuperaci­ó econòmica i el futbol pugui recuperar la seva essència.

En el vessant estrictame­nt esportiu, aquesta ha estat una temporada decebedora del FC Barcelona, malgrat haver aconseguit la Copa del Rei. El seu pèssim tram final, tirant les possibilit­ats reals que havia assolit de guanyar la Lliga, ha portat el president Laporta a parlar de “final de cicle”, que caldrà veure com es materialit­za tenint en compte la delicada situació financera de l’entitat. Però pitjor ha estat fins i tot la temporada per al Reial Madrid, que s’ha quedat en blanc i que tampoc no ha aconseguit donar gairebé en cap moment la imatge d’un equip compacte i sòlid.

I cal felicitar l’Atlètic de Madrid, nou campió, que ha sabut recuperar-se d’una crisi a mitjans de temporada i, fidel a la filosofia de Diego Pablo Simeone, guanyar el títol “partit a partit”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain