La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torna l’esperat “sí, ho vull”

Les parelles es llancen a casar-se després d’un any sense poder-ho celebrar

- CRISTINA SEN

Enim parelles que des que ens van contractar per preparar el seu casament ja han tingut fills”. Després de diversos ajornament­s a causa de la covid i de les restriccio­ns imposades per la pandèmia, aquestes parelles ja són a punt de celebrar el seu enllaç. Seran dos, i un més. La millora en la situació de la pandèmia, la vacunació massiva i la progressiv­a obertura anuncien el retorn del “sí, ho vull” després d’un any pràcticame­nt zero.

Cristina Rosa, directora d’Imagina tu Boda, explica que aquest any està organitzan­t 15 enllaços, ja en té 15 més a l’agenda per al 2022 i algun per al 2023. El 2020 no en va tenir cap, només dues celebracio­ns de petit format. Moltes de les parelles que es casen a partir d’aquest maig són les que van veure ajornats els seus plans l’any passat. Malgrat que persisteix­en les restriccio­ns, no es volen esperar més. “Per a molts és un projecte, una línia vital –assenyala aquesta wedding planner–, que ja no volen ajornar. L’enllaç amb celebració, la idea de tenir fills, un camí en què es posen a caminar després d’aquest llarg període de reclusió”.

Les dates per casar-se en els ajuntament­s dels districtes de Barcelona són pràcticame­nt plenes els pròxims mesos. Segons indica Àngel Llull, vicepresid­ent internacio­nal de Bodas.net, el 2020 es van fer un 80% menys de celebracio­ns que el 2019, segons una enquesta a 1.400 empreses i 2.500 parelles. Les perspectiv­es actuals són molt positives, assenyala, malgrat que els qui han optat per fer-ho aquest any saben que es casaran sota unes circumstàn­cies excepciona­ls. La clàssica festassa fins a la matinada encara ha d’esperar. 20.000 15.000 10.000 5.000

FONT:

“Casament de dia?, els nuvis han de portar mascareta?, es pot ballar?, fins a quina hora hi podem estar?” Són algunes de les preguntes que fan arribar les parelles en un context canviant tant per l’impacte de la vacunació com la progressiv­a obertura de les restriccio­ns. En aquests moments, els casaments s’estan organitzan­t de dia i els que volen el gran festeig nocturn estan programant la seva celebració per al 2022. De moment, no hi pot haver ball i els horaris a Catalunya continuen marcats pel tancament de la restauraci­ó, comenta Teresa Oliva, directora de Can Marial, però “hi ha ganes de casament i de celebració”.

Aquest mateix dijous s’anunciava una nova ampliació de l’horari nocturn, ben rebuda pel sector. A Can Marial, una masia al Maresme amb finca, aquest cap de setmana també tornen les portes obertes per als que estan pensant en la seva festa nupcial. A la plataforma Bodas.net 1.700 usuaris ja tenen la seva celebració organitzad­a entre aquest maig i l’abril del 2022.

Teresa Oliva incideix en la idea que moltes persones han decidit no ajornar més els seus projectes de vida i volen celebrar-ho amb els seus adaptant-se a les circumstàn­cies. També és important, explica, que hi hagi un ampli col·lectiu de persones vacunades que hi poden anar amb més tranquil·litat. En aquest context encara de pandèmia, són pocs els

enllaços en què els mateixos contraents contracten una empresa per fer test d’antígens i tenir així la festa en pau.

La pandèmia de la covid, amb fort impacte al sector, ha deixat també algun canvi en les tendències. S’observa un lleuger repunt de casaments al juny i juliol respecte a l’octubre, que sol ser el mes més escollit. Un repunt que es vincula a les bones dades sobre els contagis de la covid que es van donar l’estiu passat. Alhora, i en aquesta adaptació al paisatge que està deixant la pandèmia, augmenten els casaments d’hivern. S’estan programant per al novembre, gener i febrer.

En aquests primers compassos d’obertura i de retorn dels casaments, hi abunden els que se celebren a l’aire lliure. També hi ha qui aposta per les microweddi­ngs amb un nombre més reduït de convidats, que se situa sobre els 40. Per les restriccio­ns, segons indica Llull, s’havia prescindit fins ara dels comiats de solter.

Un altre aspecte a tenir en compte en aquest difícil escenari que deixa la covid és l’impacte econòmic en les parelles que pretenien casar-se i celebrar-ho amb magnificèn­cia. Cristina Rosa explica que algunes han optat per

PROJECTES AJORNATS Algunes parelles que van ajornar el casament hi arriben amb un fill nascut durant l’espera

MENYS RESTRICCIO­NS Banquets a l’aire lliure i actes de dia en espera que torni el ball i la festassa de nit

ajornar-ho en espera que les seves expectativ­es laborals millorin. Un context en què també s’apunta cap a una altra tendència: el casament civil primer, i el banquet l’any següent.

L’horitzó s’obre, els casaments tornen i es preveu que el 2022 coincideix­in els nous amb els dels que el van decidir ajornar. Més casaments civils que religiosos, seguint la constant dels últims anys, amb una edat mitjana sobre els 34 anys.

En espera que tornin els balls i la festa fins a la matinada, les parelles que estan fent el pas aquestes dies se les enginyen per mantenir la diversió. Animadors, jocs entre taules, màgia... la imaginació i les alternativ­es s’han posat en marxa per fer front a la crisi pandèmica.

I després, hi haurà lluna de mel? Els dubtes van assaltar les parelles a començamen­ts d’any a causa de les restriccio­ns, però ara ja només una de cada deu descarta fer-ne. Una xifra que, segons la plataforma Bodas.net, és molt semblant a la d’abans de la pandèmia. El futur s’aclareix després d’un any en què amb prou feines ningú no va dir el “sí, ho vull”.

 ?? ROSSEBLANC ?? El sector torna a omplir l’agenda amb celebracio­ns nupcials i s’espera un 2022 amb un nombre d’enllaços elevat
ROSSEBLANC El sector torna a omplir l’agenda amb celebracio­ns nupcials i s’espera un 2022 amb un nombre d’enllaços elevat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain