La Vanguardia (Català-1ª edició)

MATRIMONIS

-

Nombre mensual de matrimonis durant el primer semestre 2019 2020 (dades provisiona­ls) gener febrer març abril

sortir airosos. Es van veure en la tessitura d’haver de preparar el seu enllaç en un context de contagis, tancaments perimetral­s, aforaments restringit­s i protocols de seguretat sanitaris. I esclar, l’escenari els va empènyer a haver de fer ús de la imaginació. Per exemple, per salvar les limitacion­s d’aforament a la cerimònia.

Juntament amb Chema Bonaut, el coordinado­r tècnic de Son Top Fiesta, l’empresa que els donava el servei de música, van pensar en la possibilit­at de retransmet­re la cerimònia per Zoom. Quedaven només sis dies per al casament. “Va ser una organitzac­ió de bojos, se’ns va ocórrer a la desesperad­a”, relata la Sandra.

El context no era gens fàcil: el seu enllaç va tenir lloc durant el pont del Pilar, moment en què es debatia el tancament de la Comunitat de Madrid (escenari del casament), que estava enfrontada amb l’Estat per la gestió de la pandèmia.

“Encara sent a casa, molta gent em va dir que havia plorat el que no està escrit, sobretot perquè havíem aconseguit casar-nos en aquesta situació tan difícil”, subratlla la Sandra. “Ens deien que la sentien molt bé, ens enviaven fotos on se’ls veia asseguts davant el televisor amb les crispetes”, afegeix en Txetxu.

Amb aquesta, Bonaut i el seu equip sumen quatre casaments retransmes­os per streaming. Explica que no és fàcil el muntatge perquè “hi ha capellans que són molt seus”, tot i que admet que el de Los Jerónimos va ser una excepció: “Fins i tot ens va demanar el contacte, per si altres nuvis li demanaven el servei”.

Està convençut que “l’streaming ha arribat per quedar-se”. “Quan passin les restriccio­ns per la pandèmia, hi haurà persones (avis, gent amb problemes de salut) que potser als nuvis els farà il·lusió que puguin seguir des de la distància la retransmet­re per internet l’enllaç. “Molta gent que havia de venir de Lleida al casament no va poder ferho. I altres persones de Madrid, encara que fossin a prop, tampoc no van venir perquè tenien por”, explica la Mayte. Per a ella, el més important era que els éssers estimats que no poguessin acompanyar-la a Madrid, com algunes amigues que havien passat per algun problema de salut, poguessin seguir la cerimònia.

“Em van explicar que l’havien seguit millor que els que hi van ser presents. El mòbil estava situat a prop de l’altar i es veia fenomenal. Podien veure’ns de cara, quan els presents [80 persones] ens veien d’esquena”, relata.

Confessa que la idea de retransmet­re la cerimònia per Zoom va fer tant furor que alguns convidats que es van casar després d’ella van seguir l’exemple: “Una cosina meva que es va casar després se’m va copiar”.

Explica que fins i tot hi va haver gent, com una germana del seu marit des de Londres, que “es va vestir de gala per seguir la cerimònia per Zoom”. L’enllaç va ser seguit també des de l’Índia i Portugal: “En Guillermo té molts amics a fora”.

Va ser l’empresa Community Internet, amb seu a Barcelona, la que va retransmet­re per internet l’enllaç. El seu director, Enrique San Juan, expert en streamings per Zoom, explica que van començar a donar aquest servei a finals de l’any passat i que han retransmès sis cerimònies des d’aleshores (a més d’haver elaborat prop de 15 pressupost­os que encara esperen resposta).

Assegura que no ha tingut cap problema tècnic en els casaments que ha retransmès i que l’important és comptar amb una bona amplada de banda.

Entén que aquest servei anirà a més i continuarà donant-se més enllà de la pandèmia. “En els casaments que hem cobert hi ha hagut moltes persones, familiars dels nuvis, que van seguir l’esdevenime­nt des de Llatinoamè­rica”. Relata que les persones que segueixen la retransmis­sió “ho fan amb molta emoció”: “Es tornen bojos pel xat”.

A causa de la pandèmia, el sector ha quedat molt tocat. Les xifres així ho testifique­n: el primer semestre del 2020 es van celebrar un 61% menys d’enllaços respecte al mateix període del 2019, segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadístic­a.

Tant Bonaut com San Juan ja pensen com millorar el producte. El primer té intenció d’introduir en les retransmis­sions dues càmeres més (a més de la que ha fet servir fins ara) per tenir imatges dels assistents. El segon estudia ubicar un mòbil dins del cotxe de la núvia. “Podríem anar punxant-lo i anarnos-en a un altre mòbil en què es veuria el nuvi esperant a l’església”. Fins i tot medita la idea d’introduir un narrador.

El que està clar és que qui prova aquest servei sembla quedar satisfet. “Tot va ser fenomenal”, assegura la Sandra. “L’experiènci­a va ser molt positiva i innovadora”, remata la Mayte.

BONA QUALITAT En línia van poder veure la cerimònia millor que els presents, explica una núvia

PERSPECTIV­ES ENCORATJAD­ORES “L’streaming es quedarà més enllà de la pandèmia”, diuen des del sector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain