La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segones dosis seran bones

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal

La Comissió de Salut Pública i el Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut van acordar que les persones més grans de 60 anys vacunades amb AstraZenec­a rebin una segona dosi d’aquesta mateixa vacuna. Les persones de menys de 60 anys vacunades amb AstraZenec­a s’han de vacunar amb la vacuna de Pfizer com a segona dosi, per completar la pauta de vacunació de dues dosis. Les persones de menys de 60 anys que rebutgin aquesta segona dosi de Pfizer poden ser vacunades amb AstraZenec­a, amb un consentime­nt previ informat per escrit.

Els dubtes, preguntes, posicions a favor i en contra d’una o altra opció formen un capítol més del guirigall pandèmic que patim. L’objectiu principal és vacunar amb una pauta completa (dues dosis) les persones que ja fa més de 12 setmanes que van rebre una dosi d’AstraZenec­a. AstraZenec­a és una bona vacuna, aprovada per l’EMA, i el seu balanç risc-benefici és acceptable. La seva fitxa tècnica indica que la pauta completa són dues dosis.

A Espanya l’ús d’AstraZenec­a avui està restringit a les persones de 60 anys i més, a causa del (molt) baix risc de presentar un quadre de trombosi amb trombocito­pènia. No hi ha dades que suggereixi­n que la segona dosi d’AstraZenec­a s’associï a més efectes adversos. Al Regne Unit s’han observat 6 casos d’efectes greus entre 6 milions de vacunats amb aquesta segona dosi. Tot i això, aquesta rara possibilit­at ha motivat que altres països de la Unió Europea, com ara França o Alemanya, recomanin utilitzar la vacuna de Pfizer

com a alternativ­a per a la segona dosi.

L’ús d’una segona dosi d’una vacuna diferent de la primera es coneix com a pauta heteròloga. Sabem algunes coses d’aquesta mena de pauta amb vacunes contra la covid. Sabem que la resposta immunitàri­a és potent i adequada i que els efectes adversos immediats són una mica més freqüents, però continuen sent lleus i transitori­s. Res no fa pensar que hi hagi cap risc d’efectes adversos greus, per bé que no hi ha dades sobre aquesta qüestió.

La part que queda per resoldre és la més important: proporcion­ar informació adequada als ciutadans. El missatge ha de ser clar, comprensib­le i basat en les millors evidències disponible­s, que són incomplete­s. A veure si ho aconseguim.

La primera part d’aquest missatge és senzilla, segons la meva manera de veure-ho. Si ja heu rebut una primera dosi d’AstraZenec­a, heu de completar la pauta amb una segona dosi. Quina? Si teniu més de 60 anys, no teniu opció: segona dosi amb AstraZenec­a. Cap problema.

La part final del missatge ens l’hem complicada. Si teniu menys de 60 anys, seguiu la recomanaci­ó oficial: segona dosi amb Pfizer. I si teniu dubtes sobre això, no us estresseu. Les dues alternativ­es disponible­s, AstraZenec­a o Pfizer, són bones. Acabeu decidint la que us genera més confiança i tranquil·litat i poseu-vos la segona dosi. Després, paracetamo­l, si en necessiteu, pauta completada i ja estareu ben vacunats.

@ToniTrilla

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain