La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una altra festa descontrol­ada exaspera la Barcelonet­a

Centenars de borratxos desafien totes les normes sanitàries en una gresca de platja plena d’insolidari­tat

- LUIS BENVENUTY

Una altra nit de festes de carrer i de platja. L’espectacle de la Barcelonet­a ja clama al cel. Milers de persones llauna de cervesa en mà es van tornar a congregar i protagonit­zar un munt d’inquietant­s escenes al Raval, al passeig del Born, a les platges del barri més mariner de la ciutat...

Aquest cop el dispositiu antibotell­ot de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van començar a escombrar els carrers sobre la mitjanit, a comminar la gent a dispersar-se abans que es posessin a ballar la conga. Hores abans, tot i això, els agents ja recordaven a la gent que encara ha de portar la mascareta posada. Potser gràcies a tot això, i també que els bars van tancar una hora més tard, el nombre de desallotja­ts de l’espai públic va ser més baix al registrat els dos caps de setmana anteriors. Segons fonts municipals, durant la matinada d’ahir els agents van convidar a posar-se a circular 3.959 persones que es concentrav­en en una trentena de punts. La nit que va acabar el toc de queda els desallotja­ts van ser uns 6.500, i, el cap de setmana passat, 7.200 divendres i 9.000 dissabte.

El problema, van denunciar ahir els veïns de la Barcelonet­a, el però que arrufa celles, és que els carrers del nucli antic van esdevenir un embornal que va conduir els borratxos fins a les platges del barri. Aquí la gresca va adquirir caires tribals i va acabar d’exasperar tots els que viuen pels voltants. Una cosa és que uns quants amics prenguin unes birres a la sorra i una altra de molt diferent és que centenars de persones s’arremolini­n incomplint totes les mesures de precaució encara necessàrie­s i en vigor, i que a sobre ho facin amb una actitud desafiador­a plena de desconside­ració. La Guàrdia Urbana i els Mossos van escombrar el desguàs en què es va convertir la platja de Sant Miquel ja entrada la matinada. Dels 4.000 desallotja­ts en aquesta última operació, al voltant de 1.200 es trobaven en aquest sorral.

Ahir mateix, Manel Martínez, de l’associació de veïns de la Barcelonet­a, va reclamar al govern de l’alcaldessa Ada Colau que prengui mesures extraordin­àries. Que els antiavalot­s dels Mossos s’afegissin al dispositiu no li va semblar suficient. “Evidentmen­t els agents han de fer complir les normes –va detallar Martínez–. Però aquest problema no es pot arreglar únicament amb mesures policials. L’Ajuntament també ha d’informar la gent del que es pot fer i d’allò que no es pot fer ja a mitja tarda a les platges, a la sortida del metro, a les parades d’autobusos... Perquè tot el que està passant és en veritat un problema de civisme i de conscienci­ació. Aquest cap de setmana estem tornant a veure actituds molt provocativ­es, algunes fins i tot agressives... tant que estan crispant el barri. Bé, en realitat el barri ja està crispat. Aquesta situació és insostenib­le. Que multin els irresponsa­bles, i que els sancionin amb treballs comunitari­s”. Com recollir ampolles trencades o regar orins dels carrers del barri. I si aquestes mesures no marquen un punt d’inflexió, va insistir el de l’associació de veïns, com ja va fer el cap de setmana passat, que tanquin la platja a les nits, tot i que paguin justos per pecadors.

En aquests moments, aquí a la Barcelonet­a, entre ampolles trencades i orins molta gent té l’estranya sensació que tornem a estar immersos en els mateixos mals de sempre, però d’una manera encara més recargolad­a si es pot... Malgrat l’últim reforç i reafinamen­t del dispositiu policial, molts ciutadans encara tenen la impressió que les administra­cions no estan actuant amb la contundènc­ia necessària. Pel que sembla les autoritats encara estan provant de trobar l’equilibri. No volen que totes aquestes mostres d’incivisme, desconside­ració i irresponsa­bilitat degenerin en episodis més greus de desordre públic. Últimament la ciutat s’excedeix amb molta facilitat. Per això aquests caps de setmana venen tants francesos a la recerca de gresca.

El desallotja­ment dels carrers del nucli antic va empènyer moltes persones fins a la zona dels sorrals

 ?? LORENA SOPÊNA / EP ?? Així d’inquietant­s són les gresques incíviques de la platja de Sant Miquel vistes des de prop
LORENA SOPÊNA / EP Així d’inquietant­s són les gresques incíviques de la platja de Sant Miquel vistes des de prop
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Tres agents dels Mossos abans d’iniciar el desallotja­ment del passeig del Born
MANÉ ESPINOSA Tres agents dels Mossos abans d’iniciar el desallotja­ment del passeig del Born

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain