La Vanguardia (Català-1ª edició)

El paper de no-ficció de Matthew McConaughe­y

L’actor expressa el desig de ser governador de Texas

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Just un any després de la mort del seu fill, l’actriu afronta un altre dur revés, la pèrdua de la seva mare. Al mes d’abril la nonagenàri­a va estar ingressada a l’hospital, on va rebre la visita d’alguns dels seus cinc fills i onze nets.

Després de perdre l’Aless Mor l’Ana, la mare d’Ana García Obregón

Desideri, Joan Baptista de Rossi, Epitaci, Basileu, Mercurial, Quincià, Lluci, Julià, Eutiqui, Florenci

Sobre Matthew McConaughe­y es projecta l’efecte Nixon.

No, no es tracta d’una referència al corrupte expresiden­t del Watergate, com ja sabeu, Richard, sinó a l’actriu Cynthia Nixon, una de les actrius protagonis­ta de Sexe a Nova York.

L’alter ego de l’advocada Miranda Hobbes a la famosa sèrie d’HBO va competir el 2018 per ser governador­a de Nova York. Tot i que disposava d’un bon cartell, tenia al davant Andrew Cuomo, que volia la reelecció, un polític de l’establishm­ent que sap greixar la maquinària electoral com pocs.

Nixon va perdre amb molta dignitat. Però va perdre.

L’oscaritzat McConaughe­y –va guanyar l’estàtua el 2014 per Dallas Buyers Club–, gaudeix de més prestigi que ella a l’altar cinematogr­àfic. I, tot i això, el resultat podria ser idèntic.

Si bé ja fa uns mesos que sona aquest soroll, l’actor va reconèixer aquesta setmana per primera vegada que està “consideran­t veritablem­ent” presentar-se per a governador del seu natal, Texas.

El seu interès va més enllà de les reflexions que fa a les entreviste­s. El mitjà Político explica que McConaughe­y ha fet trucades i establert contactes amb personalit­ats influents als cercles del poder de l’estat. Entre aquests contactes consten rics republican­s moderats i caps executius del sector energètic.

Els seus moviments perseguien prendre la temperatur­a a aquelles figures rellevants respecte a les seves aspiracion­s i parlar seriosamen­t sobre la possibilit­at d’entrar a la cursa electoral.

Molts estrategs dubten que l’actor sacrifiqui el seu estatus d’icona cultural admirada en un estat marcat pels negocis bruts de la política.

Tampoc no consideren un trajecte gaire viable si s’enfronta al governador actual, Greg Abbott, trumpista molt ben connectat amb el món empresaria­l, bon compte corrent i una aprovació avui d’un 77%. No obstant això, la classe política de Texas segueix molt de prop els moviments de l’estrella de Hollywood i les enquestes n’avalen l’aposta. “La celebritat en aquest país compta molt. No és un actor de sèrie C que no agrada a ningú. Té atractiu”, va declarar a l’esmentat mitjà l’analista conservado­r Brendan Steinhause.

Malgrat la seva fama, ell continua residint a Austin (capital de l’estat), amb la dona esposa i tres fills. Ha estat una espècie de far a Texas amb les seves aparicions públiques durant la pandèmia per oferir consol i esperança. Des de la seva fundació Just keep livin (Continua vivint), ha treballat amb els joves i recaptat milions de dòlars després de les tràgiques tempestes de gel de fa uns mesos. A la Universita­t de Texas el van nomenar “ministre de cultura”.

Aclariment: el livin hauria de ser living. Al seu llibre Greenlight­s (publicat el 2020) explica que no posa mai aquesta g final “perquè la vida és un verb”.

En aquestes memòries es refereix a les lliçons de l’“existencia­lisme audaç”. Aquest concepte sembla que és al darrere de les seves aspiracion­s. Encara no ha decidit quina bandera onejarà en cas de fer el pas cap a les urnes. Aquesta és la qüestió. Es presentarà pels republican­s o pels demòcrates o com a independen­t?

Un dels seus principis, segons el seu llibre, diu que “quan puguis, pregunta’t si vols”. En això treballa McConaughe­y.

L’actor contacta amb personalit­ats de l’estat, però dissenya una estratègia de no confessar el seu partit

 ?? ERIC JAMISON / GTRESONLIN­E ?? L’intèrpret continua vivint a Austin, la capital de l’estat, amb la seva dona i els seus tres fills
ERIC JAMISON / GTRESONLIN­E L’intèrpret continua vivint a Austin, la capital de l’estat, amb la seva dona i els seus tres fills
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain