La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia aprova mantenir el toc de queda a València

Ximo Puig anuncia que el confinamen­t nocturn acabarà el 7 de juny

- VALÈNCIA

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va autoritzar ahir la proposta de la Conselleri­a de Sanitat de mantenir el toc de queda nocturn dues setmanes més. A partir de dilluns començarà una hora més tard, amb la qual cosa s’aplicarà entre la una i les sis del matí. El president de la Generalita­t, Ximo Puig, va anunciar que serà l’última quinzena amb limitació de mobilitat nocturna i que el toc de queda acabarà el 7 de juny.

Amb una incidència de 30 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies, la Comunitat Valenciana és la que registra en aquest moment menys contagis de tot Espanya. La mitjana nacional se situa en 136 casos per 100.000 habitants, segons l’última actualitza­ció de dades publicada divendres pel Ministeri de Sanitat.

La decisió judicial de mantenir el toc de queda contrasta amb les decisions adoptades en altres comunitats amb situacions epidemiolò­giques pitjors, on els tribunals superiors de justícia han desautorit­zat les peticions dels responsabl­es sanitaris. És el cas del País Basc, que té la incidència més alta d’Espanya juntament amb Madrid, amb 225 casos per 100.000 habitants a 14 dies i on la justícia ha revocat la petició de mantenir el toc de queda nocturn. En el cas de la Comunitat de Madrid, el govern autonòmic no ha arribat a demanar que es mantingui el toc de queda.

A la Comunitat Valenciana, el toc de queda nocturn es manté, tot i que en horari més reduït, així com les limitacion­s d’un màxim de 10 persones en reunions socials i d’un 75 % dels aforaments en espais de culte. El TSJCV ja va avalar el 7 de maig que la Comunitat Valenciana mantingués el toc de queda i les altres limitacion­s que afecten drets fonamental­s després de l’acabament de l’estat d’alarma.

La Sala Contencios­a Administra­tiva del TSJCV va tornar a autoritzar ahir les mesures sanitàries acordades per Sanitat per al període comprès entre el 24 de maig i el 7 de juny. La Sala determina que les mesures proposades compleixen els criteris d’idoneïtat, necessitat i proporcion­alitat i troben prou cobertura normativa en la Llei Orgànica 3/1986 de Mesures Especials en matèria de Salut Pública.

No aprecia, d’altra banda, que les seves conclusion­s puguin resultar contradict­òries amb el pronunciam­ent que va avançar divendres el Tribunal Suprem en relació amb el recurs del Govern de les Canàries contra la interlocut­òria del TSJ d’aquesta comunitat. A les Canàries, el TSJ va denegar la ratificaci­ó de confinamen­ts perimetral­s a les illes.

La interlocut­òria del TSJCV matisa que l’autoritzac­ió concedida ahir, que pot ser recorregud­a al Suprem, no anticipa la valoració que la Sala pugui fer en el futur sobre situacions posteriors, “sobretot si es consolida la bona situació de les dades d’incidència acumulada, i sobretot tenint en compte el bon ritme de vacunació que estem tenint”.

Ahir es va reunir la Mesa Interdepar­tamental

del Govern valencià. Després de coneixe’s la resolució del TSJCV, va anunciar que l’inici del toc s’endarrerei­x a la una de la matinada i que el tancament de l’hostaleria s’endarrerei­x a les 0.30 hores.

El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, va declarar després que la pròxima quinzena

Amb 30 casos per 100.000 habitants, la Comunitat Valenciana és la que té menys contagis d’Espanya

serà l’última amb toc de queda després de set mesos, si la situació epidemiolò­gica no canvia. Segons va dir Puig, “la decisió de reduir la mobilitat ha estat un instrument decisiu per salvar vides i contenir la pandèmia. Però el 7 de juny, si la situació continua com ara, els valencians deixarem enrere el toc de queda”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain