La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reforma del mapa pastoral barceloní

L’esborrany elaborat per Antoni Matabosch, Josep M. Romaguera i Eduard Sala va ser lliurat al desembre

- JOSEP PLAYÀ MASET

Afinals del desembre el cardenal de Barcelona Joan Josep Omella va rebre l’esborrany de la reforma del mapa pastoral de l’arxidiòces­i que ell mateix havia encarregat un any abans. I des del gener el pla s’ha començat a debatre a diferents nivells i es preveu que aquesta reflexió es pugui allargar uns mesos més, tot i que segurament a partir del setembre ja s’assajarà el funcioname­nt d’alguna comunitat pastoral de barri o comarca.

Aquest procés es portava amb certa discreció fins que diumenge va saltar pels aires per la publicació simultània d’un article al diari El Mundo, titulat “Barcelona tanca parròquies per la pèrdua de fidels i la polititzac­ió de l’Església catalana”, que firmava l’advocat Oriol Trilla, i per un altre al portal religiós Germinans Germinabit, de signe conservado­r i antinacion­alista. El mateix dia se’n feia ressò el portal Libertad digital, sota el títol: “L’Església tancarà 160 de les 208 parròquies de la diòcesi de Barcelona”. I un subtítol més interpreta­tiu: “Els deliris independen­tistes del sector dominant del clergat i la pèrdua de fidels provoquen una situació crítica”. El firmava Pablo Planas, exsubdirec­tor de La Razón i exdirector d’ABC Catalunya. El dilluns 17, Germinans tornava a la càrrega amb l’article “Més parròquies a la venda” firmat per Oriolt (pseudònim del mateix Oriol Trilla) i n’anunciava altres contra la “barbaritat del projecte que ha elaborat la tendencios­a i inoperant comissió redactora”.

Aquest foc creuat va forçar una resposta de l’arquebisba­t amb

Canònic. El consell arxipresta­l de l’Hospitalet, en resposta a aquest document, ja ha proposat “de regularitz­ar les funcions dels laics alliberats que es puguin responsabi­litzar d’una parròquia o centre de culte”.

L’encàrrec del cardenal Omella era que el nou mapa tingués en compte especialme­nt la vitalitat de cada parròquia, amb independèn­cia dels sacerdots que hores d’ara se n’ocupen –i al marge del

El document base proposa agrupar les 208 parròquies i crear 48 comunitats pastorals amb un rector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain