La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una dona?

-

ha pistes que indiquen que sí que va reconèixer, en el captaire que es presenta a casa seva, Odisseu. “Si penses que el reconeix, el text encaixa perfectame­nt”.

La deessa Calipso “reté Odisseu com a esclau sexual, una inversió de rols. És reivindica­tiva, es veu obligada a deixar anar Odisseu i es queixa que a les deesses no els permetin tenir aventures amb humans, les castiguen per això, mentre que els déus sí que poden conquerir humanes”.

En relació amb les famoses sirenes, “si és impossible sentir-ne cant i alhora sobreviure, què és el que va passar?”. L’autora recorda les tesis de Franz Kafka i Bertolt Brecht: les sirenes haurien callat quan Odisseu va passar lligat al pal. “Com és que algú tan fanfarró com ell no explica res del cant de les sirenes, després?”.

Estrada rebat, en un punt, la seva admirada Mary Beard, que parla de com Telèmac envia la seva mare al teler com qui l’envia a fregar plats. “Si vas al text original –afirma–, Telèmac fa el ridícul en aquella escena, és un jove inexpert que fa fora la seva mare sàvia i queda malament. Potser Beard hauria pogut citar exemples de la Ilíada, però en l’Odissea això grinyola”. Odiseicas inclou una part de ficció, on alguns dels personatge­s parlen en primera persona.

I Estrada , què en pensa? Podria haver estat l’Homer de l’Odissea una dona? “Prefereixo no respondre-li, seria fer un espòiler del llibre. Diguem, si vol, que al segle XVIII Richard Bentley va dir que Homer ‘havia compost la Ilíada per plaure els homes i l’Odissea per a l’altre sexe’”.

El del 2021 s’assemblarà poc als Mobile World Congress d’abans de la pandèmia, però l’opció de no celebrar-lo ni tan sols es podia tenir en compte. En mitjans de l’organitzac­ió es valora l’efecte positiu que pot tenir la imatge de milers de persones movent-se pel recinte o per una ciutat que les últimes setmanes, gràcies a la vacunació, està fent passos de gegant cap a la normalitat. Aquestes estampes d’activitat recuperada en un entorn segur, que poden donar la volta al món, són necessàrie­s de cara a l’edició del 2022.

 ??  ?? Circe
“Demana una reparació perquè ens ha arribat la imatge maligna que ens en va donar Ovidi”. A dalt, (1891), obra de John William Waterhouse
Circe “Demana una reparació perquè ens ha arribat la imatge maligna que ens en va donar Ovidi”. A dalt, (1891), obra de John William Waterhouse
 ??  ?? Calipso i Penèlope
A dalt, la Calipso que va pintar William Hamilton el 1791. A baix,
Calipso i Penèlope A dalt, la Calipso que va pintar William Hamilton el 1791. A baix,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain