La Vanguardia (Català-1ª edició)

Huns de Twitter

- Ignacio Orovio

Quan l’11 d’abril Ada Colau va anunciar que deixava Twitter, on tenia més d’un milió de seguidors, una horda paleolític­a va oferir en pocs minuts noves explicacio­ns de les raons que l’havien empès a prendre aquesta decisió. L’alcaldessa explicava que aquesta xarxa social s’havia convertit en un fòrum on l’insult és cada vegada més desmesurat i s’havia convertit en un lloc que la feia més mala persona, entre altres coses.

Efectivame­nt, en poc temps es van pronunciar, per exemple, Marizombi @DirtyHarry­155 (“Haz dos en uno y deja también la alcaldía, cacho costra”), Thor @Tetillasla­gi (“A mamarla, perra!!”) o Pacolf Lennon @Paquito_84 (“Pos vete a tomar por culo. Fea”), amb argumentar­is, com es pot observar, plens de matisos i subtext.

A més del suport de personalit­ats com la magistrada i política Victoria Rosell, la regidora Janet Sanz o la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach –entenien la decisió de Colau–, hi van reaccionar persones qui podríem considerar anònimes: @JoaquimCam­pa deia: “Si així ho vius, ben fet” i @AdrianaPar­tal va publicar: “Tot el meu recolzamen­t. Les dones no estem aquí per tragar odi de haters, bots i algoritmes (des)controlats”, per posar dos exemples a l’absolut atzar. Veieu la diferència? Encara que d’aquestes dues últimes podríem dir que són anònimes, no ho són. Amb tota seguretat, després d’un superficia­l cop d’ull al seu perfil, @JoaquimCam­pa és Joaquim Campa i @AdrianaPar­tal és Adriana Partal. Qui són Marizombi, Thor i Pacolf Lennon? Huns moderns.

Des de fa un parell de dies, Twitter ha reactivat

La xarxa social reactiva la verificaci­ó d’identitats, en sis categories de vips: arribarà la mesura a la resta dels mortals?

la funció de verificaci­ó d’identitats, que permet determinar que X és X i col·locar al costat del seu nom a Twitter una V en un cercle blau, que dona a qui la posseeixi una doble o triple condició: identifica­ció, credibilit­at i fins i tot reconeixem­ent (oficiós) per part de Twitter.

El 2017 aquesta xarxa social va deixar d’atorgar aquest símbol després de donar-lo a l’ultra nord-americà Jason Kessler, organitzad­or d’una marxa supremacis­ta en què va morir una dona, contrària a la protesta, envestida per un cotxe. Fos ultra o no, Kessler era Kessler, però l’enrenou va espantar Twitter i va aparcar l’eina. Error?

Ara l’ha tornat a activar, i concedirà el seu passaport identitari en sis categories: governs, mitjans, entretenim­ent, esports, empreses o organitzac­ions i individus influents o activistes. La xarxa verificarà que X és X mitjançant un vincle entre nom, imatge, telèfon i correu electrònic, amb un ús del compte d’almenys sis mesos abans de la petició i sense vulnerar les normes de continguts.

Aquestes categories s’ampliaran aviat amb científics o líders religiosos, diu Twitter.

No ha dit res, ara per ara, dels qui, sense ser govern, premsa, Messi, empresari o Dalai-lama, compleixin cívicament amb les normes –escrites o no– i que, si en discrepen, no deixen anar bilis per les tecles.

No ha dit res, ara per ara, de com diferencia­r els huns dels altres, però aquest dia arribarà.

Des de la postguerra Barcelona no havia necessitat mai tants estímuls per reactivar-se. La cultura, tal com s’intueix en aquestes primeres nits sense toc de queda, pot ser un motor per a aquesta recuperaci­ó. Però la cultura sense exclusions: en l’ecosistema cultural barceloní hi haurien de cabre tant les institucio­ns amb una línia de programaci­ó pròpia i arriscada com els inversors privats que es vulguin afegir a la festa. Que els promotors de l’Hermitage s’acompanyin del Liceu en l’aposta per obrir un centre d’art a la Barcelonet­a hauria de servir per vèncer les reticèncie­s de l’Ajuntament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain