La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oda a la fantasia: Alícia, Kafka i el surrealism­e

El museu Victoria & Albert de Londres analitza la influència d’‘Alícia al país de les meravelles’ sobre la cultura dels últims 160 anys

-

prou per sadollar la seva imaginació, i va crear, igual com Kafka, un món de realitats inestables sense cap lògica i personatge­s absurds, aliens a tot sentit de la proporció, enfrontats a proves i desafiamen­ts amenaçador­s. Quan el fill d’un amic, de sis anys, va llegir el manuscrit de l’obra, li va agradar tant que va dir que en devoraria “volums i volums”. Perfeccion­ista al màxim, va decidir ocupar-se ell mateix de la publicació i va encarregar les magnífique­s il·lustracion­s a Henry Liddell, un pioner de la fotografia i amic del degà de la universita­t.

El Victoria & Albert, en la seva tornada, ha apostat per l’ambició i per una de les exposicion­s menys convencion­als que es presenten a Londres en molt de temps, un viatge fantàstic per una de les obres més icòniques i imaginativ­es de la literatura, per les múltiples reinvencio­ns i interpreta­cions d’Alícia, el seu simbolisme, les seves empremtes i el seu impacte, des de l’esborrany de Carroll fins a ser un fenomen de masses.

L’exposició a la galeria subterràni­a

La mostra analitza l’efecte del llibre en la literatura, el cinema, el teatre, el ballet, el disseny i la pintura

del V & A consta de més de trescents objectes repartits en cinc mons (el cinema, la moda, la fotografia, la música i l’espectacle) i ha estat dissenyada per Tom Piper, entre els crèdits del qual figuren diversos escenaris de la Royal Shakespear­e Company i la instal·lació d’una capa de roselles a la Torre de Londres. Mereix un èmfasi especial l’afany de Walt Disney de portar el personatge i l’obra de Carroll a la gran pantalla, frustrat en moltes ocasions fins que els dibuixos de Mary Blair van donar vida al film del 1951. Criticat al principi, es va tornar popular a partir de la dècada dels anys setanta.

Algunes escenes d’Alícia semblen malsons existencia­ls trets d’una obra de Sartre, a l’igual que la pandèmia que monopolitz­a les nostres vides des de fa quinze mesos, que semblen una eternitat. La mostra del Victoria & Albert és un recordator­i de la importànci­a de la imaginació i de la fantasia per escapar-se d’una realitat hostil.

 ??  ?? L’exposició londinenca és un viatge fantàstic que combina els objectes físics amb la realitat virtual
L’exposició londinenca és un viatge fantàstic que combina els objectes físics amb la realitat virtual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain