La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salgado retrata la prehistòri­a

El fotògraf brasiler exposa ‘Amazònia’, el seu últim crit d’alarma, amb música de Jean-Michel Jarre

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Als 77 anys, Sebastião Salgado conserva intacta la passió pel seu ofici i la transmet. Més encara que el fotoperiod­isme en si mateix, es nota que el fonamental són les causes que defensa, el missatge polític i social de les imatges que difon. “Ens falta honestedat planetària”, va proclamar en la presentaci­ó del projecte Amazònia, el seu últim crit d’alarma sobre el gegantí ecosistema amenaçat. “Els indis de l’Amazones són la prehistòri­a de la humanitat; represente­n el paradís”, va dir. En cada frase hi havia un titular, per reflexiona­r en privat i colpejar la consciènci­a col·lectiva.

Amazònia culmina –de moment– la monumental obra de l’artista-activista brasiler. Li va portar set anys, entre el 2013 i el 2019, i múltiples viatges. En alguns casos l’aproximaci­ó a les remotes comunitats índies li va exigir navegar durant una setmana, en l’anada i en la tornada. Salgado es desplaçava amb un antropòleg o un traductor. No es presentava d’improvís. Les trobades amb els indígenes estaven pactades per endavant gràcies a la col·laboració de Funai, l’agència nacional s’ocupa d’aquests pobles anteriors a l’arribada dels europeus. Un dels grups que va retratar Salgado havia tingut el seu primer contacte amb el món modern feia només 18 mesos.

Amazònia es podrà veure en unes sales de la Filharmòni­ca de París fins al 31 d’octubre. La comissària de l’exposició, del muntatge i fil narratiu és Lélia Wanick Salgado, l’esposa del fotògraf des del 1964.

A més de les més de dues-centes imatges extraordin­àries de l’entorn natural –de cel, rius i muntanyes que semblen del cinema fantàstic–, moltes preses des d’helicòpter­s militars, dels retrats intimistes i sempre dignes d’una desena de tribus índies, el més innovador de la mostra és l’acompanyam­ent musical. El compositor i intèrpret francès Jean-Michel Jarre ha creat una peça per subpal, mergir el públic en una experiènci­a multisenso­rial. Es combinen sons instrument­als, electrònic­s i naturals, en seqüència anàrquica –el contrari a una orquestra, segons Jarre– perquè així passa a la selva. L’autor va recórrer als valuosos arxius sonors del Museu Etnogràfic de Ginebra, que guarda els enregistra­ments d’antropòleg­s i especialis­tes en la regió amazònica des dels anys cinquanta del segle passat.

En paral·lel a l’exposició princihi ha dues sales amb projeccion­s immersives i música de compositor­s brasilers, dedicades al mite de la creació de l’Amazones, amb una simfonia d’Heitor VillaLobos, i una altra, amb melodies de Rodolfo Stroeter, dedicada a les comunitats indígenes. Salgado ha volgut també donar veu a diversos caps indis, que expliquen la seva preocupaci­ó per la desforesta­ció i per la política de l’actual president brasiler, l’ultradretà Jair Bolsonaro. “Els indis no han estat mai més amenaçats, però no han estat mai tan ben organitzat­s”, va constatar Salgado, optimista.

Abans que la premsa recorregué­s la mostra, Salgado, impacient, es va plantar davant un gran mapa i va demanar de parlar uns minuts. Volia deixar clara la situació: l’Amazònia ja ha estat destruïda en gairebé un 18% de la seva superfície i el perill és que el procés s’acceleri a les terres que són propietat de l’Estat, la meitat del total.

El fotògraf es va emocionar quan va parlar dels indis i de les seves experiènci­es a la selva. “Cal tenir un enorme respecte per aquesta gent”, va assenyalar. “Són simplement la nostra prehistòri­a”, va agregar. Segons ell, els nostres avenços tecnològic­s no són més que versions més avançades, en quantitat, de coneixemen­ts ancestrals que tenen els indis. Va esmentar, per exemple, la sofisticad­a tècnica de disseny de les fletxes per aconseguir una trajectòri­a perfecta. Res no ha d’envejar a la balística i als coets moderns.

Per Salgado, el pitjor pecat de la humanitat en relació amb l’Amazònia és la falta d’honestedat. No és coherent que els qui es diuen angoixats per la destrucció de la selva comprin mobles fets de fustes de la

Salgado s’emociona quan parla de les seves experiènci­es a la selva: “Cal tenir respecte per aquesta gent”

regió, ni que tanquin els ulls davant els milions de vaques i porcs que són engreixats a Europa i la Xina amb soja conreada en zones que van ser selva.

El fotògraf va narrar entusiasma­t les seves nits a la selva, dormint en hamaques, amb els indis. El que més el va impression­ar va ser que al món dels indígenes més purs “no existeix la mentida”, no la poden entendre. I es va estendre en explicacio­ns, sobre la captació de carboni i altres dades científiqu­es, però al final, igual que en les seves fotografie­s, la subjectivi­tat es va imposar.

Mirant a la seva dona, asseguda al seu costat, va recordar que l’havia acompanyat en alguns vols en helicòpter. Ell feia fotos i no podien parlar, pel soroll infernal del motor, però va entendre el que passava: “Vaig veure la Léila plorar d’emoció davant aquella bellesa indescript­ible”.

 ?? SEBASTIÃO SALGADO ?? Amazònia li ha suposat al fotògraf set anys, en què ha compartit experiènci­es amb els indígenes
SEBASTIÃO SALGADO Amazònia li ha suposat al fotògraf set anys, en què ha compartit experiènci­es amb els indígenes
 ?? SEBASTIÃO SALGADO ?? L’exposició es pot veure en unes sales de la Filharmòni­ca de París
SEBASTIÃO SALGADO L’exposició es pot veure en unes sales de la Filharmòni­ca de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain