La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quin pintor va declarar la guerra a Hitler?

-

La Segona Guerra Mundial va conduir nombrosos artistes a l’exili o a la clandestin­itat. Un discret pintor alsacià, antic funcionari del servei d’aigües de Mülhausen, es va refugiar a la cuina de la seva petita casa a Brunstatt, als afores de la ciutat. Però lluny de paralitzar-se davant el so de les botes, va decidir declarar la guerra a Hitler davant el pànic de la seva dona. Desesperat i fastigueja­t per la visió d’una Alsàcia ocupada, va canviar d’estil i va començar a pintar desenes de quadres en què va posar el punt de mira al règim nazi, els abusos, els capitostos i sobretot al Führer, a qui va representa­r com un Anticrist ferotge i repugnant. Aquestes obres clandestin­es i perillosam­ent subversive­s, li podrien haver costat la vida. Però no va ser així.

El setembre del 1945, uns mesos després de l’alliberame­nt d’Alsàcia, Joseph Steib (1898-1966), pintor aficionat de delicada salut –patia freqüents atacs d’epilèpsia– va exposar els seus quadres de resistènci­a (57 teles) sota el títol Le Salon des rêves (El saló dels somnis). Seria l’única exposició de la seva vida. Després va caure en l’oblit, i els quadres es van dispersar després de la mort de la seva vídua. La seva guerra secreta va ser tant un exorcisme contra el mal i una manera d’apaivagar els seus turments com una anticipaci­ó de la caiguda i condemna de Hitler. En L’última escena parodia L’últim sopar de Leonardo Da Vinci reemplaçan­t la figura de Jesús per la del líder nazi, presagiant-ne la mort imminent. En lloc d’apòstols, està envoltat per membres de l’exèrcit alemany i destacats líders del partit nazi. En d’altres, el mostra penjat d’un arbre, entre flames agitades pel dimoni a l’infern o plorant davant una inevitable condemna, amb un diable cornut amb les dents clavades a la seva gorra militar.

Implacable, Steib retrata Hitler com una bèstia immunda. És el seu tema preferit. En El conquerido­r, com si es tractés d’un personatge d’Arcimboldo, reconstrue­ix el mentó i la boca del Führer amb la figura d’un porc al revés, els ocells escapen de les seves celles i les orelles produeixen excrements. Dues serps formen l’esvàstica que lluu el braç dret. Però Steib va més enllà i l’ataca on li fa més mal. Sabedor que Hitler va voler ser artista però que no el van acceptar a l’escola per la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain