La Vanguardia (Català-1ª edició)

Regnar a Wembley

Mor als 46 anys Francesc Arnau, exporter del Barça i el Màlaga

- FUTBOL UN ADEU INESPERAT JOAN JOSEP PALLÀS

El vell estadi de Wembley, el mateix on el Barcelona va conquerir la seva primera Copa d’Europa, va ser l’escenari escollit per Francesc Arnau (les Planes d’Hostoles, Girona, 1975) per fer una doble aturada que, sense que l’apreciació arribi condiciona­da per la terrible notícia de la seva mort als 46 anys, ha passat a la història del FC Barcelona. De vegades un palmarès sense excessos (una Lliga i una Eurocopa sub-21) és compensat pel record d’una actuació memorable. Arnau en va tenir unes quantes, sobretot amb el Màlaga, però, sens dubte, aquella nit del 19 d’octubre de l’any 1999 va quedar gravada al seu full de serveis i en la mirada dels 75.000 aficionats que omplien les grades. Overmars va xutar fort i buscant la base del pal dins el cor de l’àrea i Arnau va desplaçar l’esfèrica amb les dues mans cap a la seva dreta amb una estirada que va desplegar fins al límit la seva llarga i desmanegad­a figura. Però el millor va arribar després: Tony Adams va recollir el rebuig i va rematar a boca de canó experiment­ant ja la felicitat del gol, creient impossible que Arnau anés a treure una mà esquerra que encara avui, revisant les imatges, provoca interrogan­ts: Com va poder?

Aquell moment de glòria d’Arnau, concessió d’un Louis van Gaal que va asseure per sorpresa el titular Ruud Hesp, no va tenir continuïta­t al Barcelona. El porter, sorgit de la Masia, va estar tres temporades al primer equip però no va poder gaudir mai d’una regularita­t que sempre va reivindica­r. A Màlaga va trobar refugi profession­al i familiar (deixa dona i dos fills). Es va mantenir a la plantilla malaguenya durant deu temporades, va amanir la seva carrera amb un partit espatarran­t al Camp Nou (19 intervenci­ons abans que Ronaldinho li marqués, de penal. Era el 2005) i després va exercir de director esportiu al club andalús. L’Oviedo, la seva última destinació, va donar a conèixer ahir la trista notícia. “Ha mort el nostre director esportiu, Francesc Arnau Grabalosa. Lamentem profundame­nt la seva pèrdua i acompanyem la seva família en aquests durs moments”.

Es fa difícil assimilar la mort d’una persona com Francesc Arnau, i més encara per les circumstàn­cies. Mitjans locals publicaven que el cos va ser trobat divendres a la nit pels voltants de l’estació de La Corredoria d’Oviedo.

Arnau va ser sempre una persona senzilla i assequible, mancat de tics d’estrella i allunyat de qualsevol gest de supèrbia, pertanyia a una època prèvia a la bunqueritz­ació dels vestidors, en què els jugadors es mostraven tal com eren, sense massa intermedia­ris. Al Barça va connectar especialme­nt amb Carles Puyol, company amb qui encara avui mantenia una amistat estreta.

Les reaccions al futbol espanyol van ser contínues durant la jornada. El Barcelona ha decretat tres dies de dol oficial i el primer equip va portar el braçal negre a Eibar. Hi va haver missatges de record a la seva figura

Molt apreciat entre els profession­als per la seva senzillesa, exercia de director esportiu a l’Oviedo

i de suport per a la família a través de les xarxes socials. “El Màlaga CF lamenta la mort sobtada de Francesc Arnau. Membre de la família malaguenya com a jugador i executiu a La Academia MCF i a la direcció esportiva, ens deixa massa jove”, lamentava el club andalús.

Excompanys provaven de suportar l’impacte d’una notícia tan dolorosa. “Consternat, impactat, abatut per la trista notícia de la mort d’Arnau, van ser molts els grans moments viscuts, descansa en pau amic, el meu més sentit condol a tots els seus familiars”, deia Fernando Sanz. Jordi Cruyff o els també porters Pepe Reina i Víctor Valdés no s’ho podien creure. La Federació Espanyola, LaLiga i el Comitè Olímpic Espanyol es van afegir al condol. El partit que l’Oviedo havia de jugar avui davant el Mirandés s’ha cancel·lat i se li assignarà una nova data.

 ?? SHAUN BOTTERILL / GETTY ?? Francesc Arnau, la nit del 19 d’octubre del 1999
SHAUN BOTTERILL / GETTY Francesc Arnau, la nit del 19 d’octubre del 1999

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain