La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’avantatge, en l’aire

Leclerc torna la ‘pole’ a Ferrari però s’estavella contra la tanca

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Feia 24 grans premis, any i mig, que Ferrari no aconseguia una pole, l’última a Mèxic 2019, i quan la torna a tenir, ahir a Mònaco, també amb Charles Leclerc al volant, es queda suspesa en l’aire per un accident d’última hora. L’alegria al garatge dels de Maranello es va quedar congelada en espera de saber si haurà de substituir la caixa de canvis de l’SF21, que suposaria la pèrdua de cinc llocs i amb això, de la posició privilegia­da, garantia de mitja victòria en el circuit urbà.

Segons comunicava ahir Ferrari, quatre hores després de la sessió classifica­tòria, “les primeres anàlisis efectuades al cotxe de Leclerc no han evidenciat danys greus. Posteriors comprovaci­ons es faran diumenge al matí, quan es prendrà una decisió definitiva de si pot ser utilitzada la mateixa caixa de canvis”.

Fins a moments abans de la cursa, la pole la manté un Leclerc que lamentava el seu error final. “És una llàstima acabar contra el mur”, deia després de marcar el millor temps, per 2 dècimes sobre de Max Verstappen; la 8a pole en la cursa del monegasc, que no assaboria des de l’esmentada de Mèxic’19. Tot i això, l’alegria no podia ser completa. “Tinc una barreja de sensacions, perquè amb l’accident encara no sé des d’on sortiré. Depèn del dany que tingui el cotxe, així que espero que no hagi de sortir des de darrere. Si no és el cas, llavors em sento increïblem­ent feliç amb el que ha passat abans de l’accident”, expressava Leclerc, el primer monegasc que aconseguei­x una pole a casa seva.

El de Ferrari va liderar la sessió a la segona mànega, arrabassan­t els millors cronos a Sainz i Verstappen. I en la definitiva Q3 pispava el millor temps a l’holandès en el primer intent. Tot i això, en el seu segon, sense millorar la seva volta, es va estavellar contra la barrera de seguretat en el revolt 16, després de la piscina, quan finalitzav­a el gir. El seu cotxe va quedar destrossat a la tanca. Bandera vermella a falta de 18 segons, i volta frustrada per a Verstappen, Bottas i Sainz, que arribaven per darrere en temps de pole...

L’enuig dels rivals va ser evident per aquesta mena de RascasseSc­humacher de Leclerc que recordava a l’aparcament premeditat del Kàiser en el 2006, en l’últim revolt, per assegurar-se la pole i fastigueja­r-li a Alonso. Només que aquella maniobra va ser deliberada.

“Per l’amor de Déu, aquesta havia de ser la volta bona. Això m’està emprenyant”, deia Verstappen enmig d’una cascada d’improperis. Sainz, que va ser 4t, no ocultava el seu malestar. “No m’ho puc creure, no és just. La ràbia que tinc és tremenda, ni tan sols he pogut atacar la pole al final, tenia ritme de sobres. La primera oportunita­t de fer la pole en la meva carrera...”.

Per la seva part, Fernando Alonso va ser 17è, la pitjor classifica­ció enguany. “No ho esperàvem”, deia.

FUTBOL Amb un gol a l’últim minut, el 5-2 amb què el Bayern Munic es va imposar a l’Augsburg, el davanter Robert Lewandowsk­i va arribar a les 41 dianes i va superar el rècord de gols en una temporada a la Bundesliga que tenia el mític Gerd Müller des del curs 1971-1972. El polonès ha sumat els 41 gols en només 29 jornades, de les quals en només quatre es va quedar sense marcar. En tot l’any (40 partits) Lewandowsk­i ha aconseguit 48 gols. Müller va arribar als 85 i Messi als 91 el 2012. / Redacció

 ??  ?? El Ferrari de Leclerc es va estavellar al revolt 16, després de la piscina
El Ferrari de Leclerc es va estavellar al revolt 16, després de la piscina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain