La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les reserves creixen a tot Espanya, amb Andalusia líder

Un 85% de la demanda turística de l’última setmana ve del mercat espanyol

- MAITE GUTIÉRREZ

L’optimisme que han expressat aquesta setmana els agents turístics a la fira Fitur, a Madrid, coincideix amb un accelerame­nt de la demanda per a aquest estiu, impulsada pel mercat intern. Un 85,79% de les reserves d’allotjamen­ts turístics fetes els últims set dies a Espanya procedeixe­n del mateix país, indica l’últim informe de la plataforma Travelgate­X, una de les que més dades sobre demanda domina.

El segon mercat que més reserves està tancant a Espanya és el britànic, però a molta distància, amb un 5,21% del total. Les dades compten les transaccio­ns fetes fins divendres, just quan el president del Govern espanyol va anunciar l’obertura del país, sense restriccio­ns, als ciutadans del Regne Unit a partir de demà –Londres manté les seves restriccio­ns per viatjar a Espanya vigents–. Els altres mercats estrangers amb més interès per visitar Espanya són, per aquest ordre: Portugal, Alemanya, França i Itàlia.

Entre totes les destinacio­ns espanyoles, Andalusia és la comunitat autònoma que lidera tots els indicadors de demanda. Es tracta de la destinació més desitjada de moment. El sud d’Espanya concentra el nombre més elevat de reserves de l’última setmana, un 30,23% del total. A més, Andalusia ha vist com les seves reserves en allotjamen­ts turístics creixen un 30,4% respecte a la setmana passada i estan un 763,7% per sobre del mateix període del 2020. I el més important: el ritme de transaccio­ns efectuat és gairebé al mateix nivell que el 2019, abans de la pandèmia. Les reserves rebudes pels allotjamen­ts turístics andalusos tot just se situen un 2,35% per sota que la mateixa setmana fa dos anys.

Les Canàries, les Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana copen la resta de demanda dels últims set dies, amb percentatg­es molt semblants, d’entre un 11% i un 13% del total de reserves. Ja a molta distància es troba Madrid, amb un 5,27%, i la resta de comunitats.

En general, la demanda s’ha disparat en totes les autonomies però algunes mostren un poder d’atracció de turistes més gran i un millor ritme de recuperaci­ó. Després d’Andalusia, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Astúries i Galícia retallen distàncies amb els nivells de reserves del 2019 a una velocitat més gran. Comunitat Valenciana només està un 19,67% per sota, cosa que, si la tendència continua, seria l’inici d’una bona temporada d’estiu. Les Canàries, les Balears i Catalunya es troben encara bastant lluny, nivells

ALLOTJAMEN­T El Regne Unit amb prou feines suposa un 5,21% de les transaccio­ns

LES MÉS RESERVADES Canàries, Balears, Comunitat Valenciana i Catalunya remunten

entre un 43% i un 48% inferiors a fa dos anys. La més mal parada, tot i això, és la Comunitat de Madrid, amb un 60% de distància respecte al 2019, una mostra de les dificultat­s de les destinacio­ns urbanes per remuntar.

Les reserves d’allotjamen­ts, a més, deixen d’estar enfocades a l’última hora. Un 19% de transaccio­ns s’han tancat per a d’aquí dos mesos, i un altre 13% para d’aquí un mes.

Pel que fa a la tipologia de turistes, la majoria de demanda ve de parelles (44,7%), seguida de persones que viatgen soles (21,5%) i grups i famílies (17,5% i 15,4% respectiva­ment), amb una estada mitjana en la majoria dels casos d’entre dos i cinc nits. Xifres que auguren una important recuperaci­ó si la pandèmia continua sota control.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain