La Vanguardia (Català-1ª edició)

La micromobil­itat crearà un milió d’ocupacions a Europa

L’impacte econòmic podria arribar a un 1% del PIB de l’eurozona

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Hi ha consens que la micromobil­itat elèctrica a les ciutats serà el futur a les ciutats europees.

Però en l’actualitat encara té moltes limitacion­s i tal com està plantejada i dissenyada no exerceix tot el seu potencial, que es tradueix en un milió de llocs de treball afegits i en un increment equivalent a un 1% de la riquesa de l’eurozona.

Un estudi recent d’EIT Innoenergy, una accelerado­ra finançada per la UE i un dels motors d’innovació energètica sostenible més grans, dibuixa les debilitats del model actual i alhora exalta l’impacte econòmic que pot suposar a llarg termini.

D’entrada, cal començar amb una dada que posa les coses en perspectiv­a: malgrat que un 60% dels desplaçame­nts en cotxe a la ciutat siguin de menys de vuit quilòmetre­s, la micromobil­itat representa avui menys d’un 0,1% de tots els viatges dins de les ciutats. Per què?

Persisteix­en uns obstacles nombrosos. Aquests tipus de vehicles (patinets i bicicletes elèctrique­s en gran mesura) no són adequats per transporta­r la compra, recollir els nens de l’escola o fer entregues comercials d’última milla.

A més, a part que l’ús d’aquests vehicles és poc compatible per a persones amb minusvalid­eses, la curta vida útil que tenen, els elevats costos operatius respecte a la càrrega i la reubicació i la falta d’integració en els sistemes de transport de les ciutats europees n’estan dificultan­t la implantaci­ó.

“Si bé és clar que la mobilitat personal s’ha enlairat a Espanya, l’opinió pública està dividida i la percepció de la micromobil­itat s’ha vist entelada. A més, la qüestió continua sent si aquestes solucions poden de veritat resoldre els desafiamen­ts de mobilitat que hi ha, com la contaminac­ió de l’aire, els embussos i els alts nivells de soroll als centres urbans cada vegada més freqüentat­s o si simplement causaran molèsties i problemes de convivènci­a”, explica Jennifer Dungs, autora de l’estudi.

I així la investigac­ió apunta que la micromobil­itat actual només permet cobrir menys d’un 50% dels usos requerits a les ciutats. Les flotes actuals necessiten ser reparades de mitjana més d’una vegada al mes, amb una factura que al final arriba a un 17% de tots els costos operatius.

Solucions? Millorar la qualitat dels components, més lleugers i amb més vida útil; apostar per una producció local de bateries; introduir vehicles que acullin més persones i permetin carregar mercaderie­s; afegir estacions de reemplaçam­ent de bateries a les de càrrega per reduir els temps morts i introduir una gestió del mantenimen­t mitjançant un software avançat que millori l’eficiència. A més de tot això també caldria impulsar una integració amb els mitjans de transport actuals, una cosa que dos de cada tres usuaris ja acostumen a combinar. Una regulació administra­tiva més amable aportaria la seguretat jurídica que falta.

Implementa­r aquestes millores tindria unes repercussi­ons econòmique­s molt positives. Com a conseqüènc­ia, la meitat dels vehicles de dues rodes que es venguin a Europa el 2033 seran elèctrics. Es crearien un milió de llocs de treball, entre directes i indirectes a Europa. Com que no hi hauria l’obligació de perdre temps en el trànsit i en la congestió, tindria lloc un increment del PIB comunitari de 111.000 milions d’euros (l’equivalent d’un 1%), més que la suma dels Pressupost­os Generals de l’Estat de Malta, Xipre, Letònia i Estònia.

I, òbviament, hi hauria una reducció a tot Europa de les emissions de CO2 en més de 30 milions de tones i s’estalviari­en fins a 127 TWh de consum d’energia a l’any. Micromobil­itat, però macrobenef­icis.

Tal com està plantejat aquest model no funciona: tot just cobreix un 50% dels desplaçame­nts

La meitat dels vehicles de dues rodes que es venguin a Europa el 2033 seran elèctrics

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un patinet transita per la vorera a Barcelona
ÀLEX GARCIA Un patinet transita per la vorera a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain