La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una eventual elecció de Draghi per al Quirinal agitaria l’Executiu

-

formes exigides per la UE. El problema és un mandat que és a punt de concloure, el del mateix Mattarella com a cap de l’Estat, el febrer de l’any que ve, quan s’haurà d’elegir un nou president.

El semestre precedent a aquesta decisió és un període durant el qual no és possible convocar comicis i en què des del Parlament ha de sorgir el nom del futur hoste del

Quirinal, una figura que creï consens entre les ànimes polítiques i que garanteixi l’estabilita­t del país en moments de sotsobre. Ara mateix l’únic que podrien acceptar esquerra i dreta és el mateix Draghi, i el seu eventual nomenament comportari­a obligatòri­ament que la seva funció com a cap de l’Executiu acabés abans d’hora. Després es convocarie­n eleccions o es posaria un altre premier, una hipòtesi poc plausible.

Salvini, espantat per la competènci­a de Germans d’Itàlia, està maniobrant per forçar l’elecció de Draghi com a president de la República per arribar a les urnes abans que l’huracà ultradretà de Giorgia Meloni se l’emporti. Fonts parlamentà­ries del PD asseguren que entre els passadisso­s està creixent la preocupaci­ó perquè una eventual designació de Draghi al Quirinal interrompi la implementa­ció de les reformes. A les Cambres

també recorden que ningú no vol unes eleccions anticipade­s perquè, després de la retallada de parlamenta­ris, molts es quedaran sense feina.

A Itàlia sempre hi ha sortides per a tot, i una via per estirar el Govern de Draghi seria que, com va passar amb Giorgio Napolitano, Mattarella fos elegit per a un segon mandat amb la intenció de dimitir al cap d’un o dos anys. El cap d’Estat, que al juliol farà 80 anys, ja ha reiterat que no està per la feina i va dir, en una visita a una escola, que d’aquí vuit mesos “podrà descansar”. “Napolitano també sempre va dir que no hi estava disposat, però el van reelegir perquè no hi havia alternativ­a. És l’única manera perquè s’obri una porta”, recorda Fulco Lanchester, professor de Dret Constituci­onal de la Sapienza. “Els pròxims mesos seran molt confusos”, avisa.

Si Mattarella no hi està disposat, aquests dies estan començant a aparèixer nous noms que podrien ser una alternativ­a a Draghi, com el de la ministra de Justícia, Marta Cartabia, que seria la primera dona. El primer ministre, en el seu estil, ja ha advertit que no té ganes de prestar-se a aquest joc. “Trobo extremamen­t impropi que es parli del pròxim cap d’Estat quan l’actual és al càrrec. L’únic autoritzat a parlar-ne és el president de la República”, va concloure en una roda de premsa.

 ?? HANDOUT / AFP HANDOUT / GETTY ?? Vista panoràmica de l’enclavamen­t on va caure la cabina
HANDOUT / AFP HANDOUT / GETTY Vista panoràmica de l’enclavamen­t on va caure la cabina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain