La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bielorússi­a força la desviació d’un avió per detenir un dissident

L’oposició acusa les autoritats d’haver-se inventat un avís de bomba fals

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La policia de l’autoritari règim d’Aleksandr Lukaixenko va caçar aquest diumenge a l’aeroport de Minsk un activista de l’oposició. Roman Protasévit­x, periodista i fundador del canal de notícies Nexta, a Telegram, formava part del passatge d’un avió de Ryanair que feia la ruta entre Atenes (Grècia) i Vílnius (Lituània) quan va ser desviat d’urgència a la capital bielorussa. L’oposició acusa el Govern d’haver inventat un fals avís de bomba per detenir el dissident, que està inclòs en una llista “d’individus implicats en activitats terroriste­s” i podria ser condemnat a 15 anys.

L’aparell era a l’espai aeri bielorús però a punt d’entrar en el lituà quan es va desviar cap a Minsk. El motiu adduït va ser la presència d’explosius a bord. A més, un caça de l’exèrcit bielorús, un Mig-29, es va enlairar i va escortar l’avió comercial fins a l’aterratge. La presidènci­a bielorussa va confirmar que era una ordre de Lukaixenko mateix, segons l’agència de premsa oficial Belta.

La líder de l’oposició, Svetlana Tijanóvska­ya, que l’any passat es va enfrontar a Lukaixenko en les fraudulent­es eleccions presidenci­als d’agost que van motivar mesos de protestes contra el poder, va acusar el règim d’haver organitzat una operació per detenir Protasévit­x, de 26 anys. “Ningú no pot estar segur quan sobrevola Bielorúsia. S’imposa una reacció internacio­nal!”, va demanar. I va exigir una investigac­ió de l’Associació d’Aviació Civil Internacio­nal. Nexta va afirmar que la desviació la van provocar amb una baralla agents bielorusso­s que anaven a bord i van dir que hi havia una bomba. Després, l’aeroport de Minsk va anunciar que l’alarma era “errònia”.

El president de Lituània, Gitanas Nauseda, va demanar la implicació de l’OTAN i la UE, va acusar Bielorússi­a de cometre “una acció odiosa” i va exigir l’alliberame­nt del periodista. La Unió Europea va exigir a Bielorússi­a que “tots els passatgers” de l’avió seguissin el viatge. L’Alt Representa­nt per a Exteriors, Josep Borrell, va dir a Twitter: “És totalment inadmissib­le. Fem responsabl­e el Govern bielorús de la seguretat de tots els passatgers”. Poc després, Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió, va afegir al mateix fòrum: “Tots els passatgers han de poder continuar el seu viatge. Qualsevol violació de les normes del transport aeri internacio­nal ha de tenir conseqüènc­ies”.

Grècia, Alemanya, França i Polònia també van esclatar. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki,

Condemna massiva dels països europeus, que demanen l’alliberame­nt de l’opositor i avisen de “greus conseqüènc­ies”

va acusar Minsk de practicar “un acte criminal de terrorisme d’estat”. I el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, va dir que l’“extravagan­t acció de Lukaixenko tindrà conseqüènc­ies”.

Protasévit­x va ser un dels fundadors de Nexta, una de les principals fonts de notícies sobre les manifestac­ions a Bielorússi­a l’any passat. Lukaixenko va dur a terme una repressió brutal amb 35.000 detencions, segons organitzac­ions de drets humans. Dotzenes han estat condemnats a presó i s’han obert més de mil causes criminals. La repressió continua. La setmana passada van ser arrestats 11 treballado­rs i periodiste­s del portal Tut.by.

que encara hi ha moviments sísmics. L’avaluació de la situació humanitàri­a està en curs”. Tot i que no es van registrar morts a causa de l’erupció, les autoritats locals van informar que cinc persones van morir en un accident de cotxe quan van intentar fugir precipitad­ament de casa seva.

El pànic desfermat ahir no només s’explica per la imponent columna de fum vermellós que es va poder veure tota la nit des de Goma, el riu d’arbres incendiats o les muntanyes de lava seca visibles al matí, en alguns punts d’una altura equiparabl­e a un edifici de tres plantes.

El pànic s’explica per la memòria: l’última vegada que el Nyiragongo va entrar en erupció, fa gairebé vint anys, la lava va inundar els carrers de Goma, van morir al voltant de 200 persones i van obligar a fugir de casa seva més de 200.000 persones. Ahir, Richard Bahati, veí de Goma, condensava la por que es va encomanar entre els residents quan va veure en l’horitzó com la lava descendia per la falda de la muntanya. Bahati estava a casa seva quan va sentir els crits. “Vaig sortir i vaig veure que el cel era vermell –va explicar a Associated Press–. Estic molt preocupat. Jo vaig patir els problemes amb aquest volcà el 2002. Aquest volcà va devastar les nostres cases i possession­s”. El record d’aquesta destrucció no és l’únic ni el pitjor. El 1977, una altra erupció del Nyiragongo va provocar la mort de més de 600 persones.

La ressonànci­a mortal d’aquestes erupcions passades i la preocupaci­ó davant les primeres informacio­ns, que anunciaven una nova bretxa de lava oberta en direcció a Goma, va generar inquietud internacio­nal i la reacció fins i tot del papa Francesc, que va publicar un missatge en el compte de Twitter. “Resem també per la població de la ciutat de Goma, a la República Democràtic­a del Congo, que s’ha vist obligada a fugir per l’erupció del gran volcà Nyiragongo”, va escriure el Pontífex.

Per al vulcanòleg Dario Tedesco, establert a Goma, la brevetat de l’erupció va evitar mals majors. “Hem estat extremadam­ent afortunats que hagi estat (una erupció) tan ràpida”. “Pel poc que sabem –va explicar a Reuters– només es va vessar la lava del cràter, no hi va haver més lava sortint des de baix”.

Però malgrat que el perill imminent sembla que ha passat, les autoritats adverteixe­n que la situació no està encara controlada i que nous terratrèmo­ls a la zona podrien provocar noves erupcions i vessaments de lava. De fet, experts de l’Observator­i Vulcanològ­ic de Goma adverteixe­n que l’activitat sísmica en els últims anys a la zona és semblant a la registrada abans de les grans erupcions del 1977 i el 2002.

Entre 3.500 i 5.000 persones, segons la Creu Roja, van passar la frontera cap a Ruanda sense quasi pertinence­s

 ?? SERGEI GRITS / AP ?? El periodista Roman Protasévit­x en una imatge del març del 2017, detingut en una protesta a Minsk
SERGEI GRITS / AP El periodista Roman Protasévit­x en una imatge del març del 2017, detingut en una protesta a Minsk
 ?? SIMON WOHLFAHRT / AFP ?? Un veí mira la resplendor després de fugir amb poques pertinence­s
SIMON WOHLFAHRT / AFP Un veí mira la resplendor després de fugir amb poques pertinence­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain