La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’erupció del volcà Nyiragongo desferma el pànic al Congo

L’enorme llengua de lava empeny milers de persones a fugir a l’est del país

- XAVIER ALDEKOA

És la porta a l’infern més bonica del món. Des de la cresta del cràter del volcà Nyiragongo, al parc nacional de Virunga, la visió uns metres més a baix de les explosions de lava i els núvols fumejants que ascendeixe­n d’un llac incandesce­nt esglaien els turistes que surten a un dels espectacle­s naturals més grans de l’Àfrica. Fa dos anys, a més de fascinació, a Elisée Mumberi, un dels guies i guardes que va acompanyar aquest periodista fins al cim, la visió del volcà li provocava desconfian­ça i temor. “És bonic, sí —va dir—, però tremendame­nt perillós i destructiu”. Aquest vaticini s’ha complert.

Mumberi coneixia bé el perill d’aquesta bellesa, que va tornar a desfermar la seva penúltima fúria dissabte a la tarda. A les set de la tarda (hora local), el Nyiragongo, un dels volcans més actius de món, situat a l’est de la República Democràtic­a del Congo, va provocar el pànic entre els quatre milions d’habitants que viuen al voltant quan va entrar en erupció i una llengua de lava va iniciar el descens cap a zones habitades.

Entre 3.500 i 5.000 persones, segons la Creu Roja, van travessar la frontera cap a Ruanda carregant matalassos i altres estris recollits molt de pressa. Tot i que les autoritats van activar un pla d’evacuació de la ciutat de Goma, de dos milions d’habitants i a poc més de deu quilòmetre­s del cràter, ahir a la tarda la llengua de lava es va aturar a la petita localitat de Bühne i, tot i que es va quedar a prop de l’aeroport, no va arribar a penetrar a la poblada urbs fronterera amb Ruanda.

El portaveu del govern, Patrick Muyaya, va anunciar ahir que el perill havia descendit. “Les autoritats locals que han estat monitorant l’erupció durant la nit informen que el flux de lava ha perdut intensitat malgrat

 ?? MONUSCO / REUTERS ?? Una gegantina llengua de lava descendeix pel pendent de l’enorme volcà ara en erupció
MONUSCO / REUTERS Una gegantina llengua de lava descendeix pel pendent de l’enorme volcà ara en erupció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain