La Vanguardia (Català-1ª edició)

La congressis­ta de QAnon remet l’ús de mascareta a l’Holocaust

Marjorie Taylor Greene diu que és igual que l’estrella dels jueus en l’era nazi

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Pocs casos com Marjorie Taylor Greene, legislador­a trumpista i adoradora de QAnon, el culte conspirado­r, escenifiqu­en el disbarat al qual ha arribat la política dels Estats Units.

Fins i tot els mateixos republican­s, els que voten amb ella el perdó a Donald Trump per l’assalt al Congrés del 6 de gener, es van exclamar aquest diumenge per l’última de les seves ocurrèncie­s. Greene, que va fer campanya lluint fusell i apuntant les demòcrates progressis­tes, incloent-hi Alexandria Ocasio-Cortez, la seva obsessió, ha comparat la política d’utilitzar la mascareta a la cambra de representa­nts amb l’Holocaust.

Nancy Pelosi, presidenta de la House, va establir l’obligació de lluir la mascareta davant la negativa de molts congressis­tes republican­s a vacunar-se.

Almenys un centenar dels republican­s de la cambra baixa no han explicat si han rebut la vacuna. Greene, integrant d’aquest centenar, va acusar Pelosi d’hipòcrita per requerir els conservado­rs que demostrin haver rebut la vacuna abans d’ordenar la retirada de la mascareta.

“Ja saps –va declarar la representa­nt trumpista en un programa de la Xarxa de Radiodifus­ió Cristiana–, podem mirar la història d’aquella època quan es va dir a la gent que portés una estrella daurada i definitiva­ment van ser tractats com a ciutadans de segona categoria, posats en trens i portats a la cambra de gas a l’Alemanya nazi”.

Segons la seva visió, “aquest és exactament el tipus d’abús que Nancy Pelosi està cometent”.

El seu col·lega republicà, Peter

Meijer va considerar que l’equiparaci­ó amb l’holocaust feta per Greene se situa “més enllà del reprensibl­e”. En una entrevista a la CNN, Meijer va sostenir que no tenia paraules per descriure com de decebedor és veure “aquest discurs hiperbòlic que francament amplifica i juga molt en l’increment

Altres republican­s i col·lectius jueus lamenten el que ha dit Greene i ho qualifique­n de “bogeria malvada”

de l’antisemiti­sme que estem observant avui en la nostra societat”.

El legislador per Michigan va insistir que aquestes paraules no fan més que potenciar els vils atacs que “veiem als carrers de Nova York o Los Angeles” contra ciutadans jueus.

Les declaracio­ns de Greene, en les quals també va titllar Pelosi de “malalta mental”, van rebre la immediata rèplica des de la indignació d’altres companys de tasca, actuals o antics, i dels col·lectius jueus.

“No pots comparar mai restriccio­ns vinculades a temes de salut amb les estrelles daurades de les cambres de gas i altres atrocitats dels nazis”, va subratllar el Congrés Jueu dels EUA en un tuit. “Aquestes comparacio­ns degraden l’holocaust i contaminen el discurs polític als Estats Units. La representa­nt Greene s’ha de retractar immediatam­ent i demanar disculpes”, va afegir aquesta organitzac­ió.

Liz Cheney, republican­a de la branca no trumpista, va descriure les afirmacion­s de Greene com a “bogeria malvada”. Adam Kinzinger, un altre legislador en la línia de Cheney, va parlar de “malaltia absoluta”. Fins ara, Greene, fidel adoradora de Trump, ni rectifica, ni es disculpa.

 ?? MATT ROURKE / AP ?? Una dona de Filadèlfia passejant divendres amb la mascareta a la mà
MATT ROURKE / AP Una dona de Filadèlfia passejant divendres amb la mascareta a la mà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain