La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou Govern es blinda amb perfils tècnics per afrontar la crisi postcovid

Pedro Sánchez va contactar amb Aragonès i vol normalitza­r la relació institucio­nal

- LA CRÒNICA TONI BATLLORI

Isabel Garcia Paga

Pere Aragonès afronta la seva presidènci­a com “el primer dels servidors públics” i, lluny de passar per ser un líder messiànic, ha apuntalat el seu projecte amb una imatge de pragmatism­e i gestió eficient. La consigna del nou president des de divendres és “A treballar!” al flanc intern, però també a l’hora de liderar una nova normalitat en la relació amb el Govern espanyol, no exempta de conflicte, després de la presidènci­a de Quim Torra. Així es pretén també que sigui el seu Govern. Un punt i a part polític i generacion­al, com l’acte de la seva presa de possessió. El pacte de govern subscrit amb Jordi Sànchez facilita aquesta aposta.

La setmana després de les eleccions Sànchez ja manifestav­a la seva voluntat de farcir el Govern de “profession­als”. “Necessitem més Argimon”, va arribar a dir quan ni tan sols havia arrencat la negociació amb ERC. Així que una vegada blindada la seva autoritat a Junts i amb Carles Puigdemont còmode al seu paper a l’ombra, Sànchez ha donat prioritat als perfils profession­als amb la resposta a l’emergència postcovid com a objectiu.

Sense Elsa Artadi ni Josep Rius, qualsevol opció de Sànchez per a la Vicepresid­ència assenyala un lideratge en construcci­ó. Junts dilueix el contrapode­r polític a Aragonès, però apuntala la capacitat executiva amb els noms més destacable­s del Govern com són Jaume Giró, Josep Maria Argimon i Victòria Alsina. Que siguin independen­ts evidencia, a més, l’estratègia de recuperar la tradició convergent de lligar el seu projecte amb sectors econòmics i profession­als del país a la recerca de més centralita­t.

I que dos d’ells, com és el cas de Giró i Argimon, siguin clau els pròxims mesos per afrontar la crisi econòmica normalitza­ció amb la presència del ministre de Política Territoria­l, Miquel Iceta, president de la part de l’Estat de la comissió bilateral.

Encara que els focus es posaran en el retrobamen­t d’Iceta amb Oriol Junqueras, que assistirà a l’acte de nou amb un permís penitencia­ri. Des que va entrar a presó Junqueras ha desafiat en nombroses ocasions Iceta a anar a veure’l a la presó i “mirar-lo als ulls”. Malgrat aquest xoc, l’aposta d’ERC per la taula de diàleg entre governs és ferma i s’accelerara­n

ELS INDEPENDEN­TS Giró i Argimon ultimen equips sense hipoteques amb Junts i mantenint algun càrrec d’ERC

LA IMATGE Junqueras es trobarà amb Iceta a la presa de possessió després de tres anys i mig de presó

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain