La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els independen­ts ocupen carteres clau

- Francesc-Marc Álvaro

Climàtica, Agricultur­a i Alimentaci­ó, malgrat que la passada legislatur­a no va aconseguir tota la visibilita­t esperada per alguns a ERC, i Alba Vergés seria recompensa­da amb la nova conselleri­a de Feminismes i Igualtat, després de perdre Salut. De moment, l’únic càrrec ocupat per un independen­t serà el d’Interior, amb Joan Ignasi Elena, tot i que fa anys que està vinculat als republican­s. Es dona per fet que al capdavant de Cultura hi haurà una dona, igual que la portaveu del Govern.

A Junts, lligar la Vicepresid­ència a un departamen­t com el de Polítiques Digitals, Infraestru­ctures i Agenda Urbana amb Jordi Puigneró és una de les opcions més viables a Junts. Puigneró era el preferit per l’expresiden­t per liderar una candidatur­a però es va reservar, mentre Damià Calvet sí que va fer el pas i es va enfrontar a Laura Borràs.

La disjuntiva d’apostar entre Puigneró o Calvet al Govern continua oberta, tot i que es decanta del costat de Puigneró; així com la incorporac­ió de Gemma Geis, actual portaveu al Parlament. Geis és assenyalad­a com un valor de futur. La seva carta de presentaci­ó són dues victòries a Girona a les eleccions catalanes. El futur de Miquel Sàmper després del seu pas per Interior passava per Justícia, però els equilibris interns poden portar la conselleri­a a Lourdes Ciuró. I és que si la vicepresid­ència

El’ocupa un home, la intenció de Sànchez era presentar un equip amb quatre dones, cosa que inclouria també la conselleri­a de Drets Socials.

L’elecció de Giró o Victòria Alsina es vincula a les negatives del cercle de Carles Puigdemont a incorporar-se al Govern però al final alimenta l’estratègia de Sànchez a mitjà termini d’ocupar espais cedits a ERC les dues últimes legislatur­es. L’aposta per Argimon es va anar cuinant abans d’arrencar la campanya –ERC també hi va mantenir contactes– i Borràs la va servir en un debat televisiu. El secretari de Salut Pública serà l’encarregat de culminar el pla de vacunació i apuntalar el sistema sanitari públic en espera de blindar el finançamen­t extra de 5.000 milions durant la pandèmia.

Giró va eludir assumir la vicepresid­ència però controlarà la clau de la caixa i així també es fa política. Ha d’afrontar el pressupost de reconstruc­ció –el pla de govern inclou a més uns “pressupost­os nacionals” ficticis per evidenciar el dèficit fiscal– i tindrà sota el seu control l’oficina que gestionarà els fons europeus. A més, donarà veu a Catalunya a la reforma fiscal que prepara el Govern i a la negociació del finançamen­t autonòmic.

El pla de govern inclou el rellançame­nt de l’Agència Tributària de Catalunya, la recerca de finançamen­t alternatiu als fons de liquiditat de l’Estat a través de l’emissió de bons verds o la conversió de l’ICF en banca pública. “Qui millor que ell”, és la conclusió de Junts que horroritza la CUP.

Amb els cops d’efecte, Junts marca perfil davant els anticapita­listes, amb qui hauran de pactar els comptes, tret que PSC o comuns s’avinguin a negociar. Però també dificulta la definició del projecte de centreesqu­erra en incorporar consellers d’allò més liberals.

També d’això depèn l’estabilita­t del nou Govern, malgrat que ara les crisis pel procés independen­tista seran alienes a gran part dels consellers i no es resoldran a Waterloo, sinó a Lledoners.

NOVA DINÀMICA Les crisis del Govern ja no passaran per Waterloo, sinó per Lledoners

EL PROJECTE Els nomenament­s estrella de Junts dificulten la definició de centreesqu­erra

l fitxatge de Jaume Giró, periodista amb llarga experiènci­a com a altíssim directiu de La Caixa i el seu entorn, ha descol·locat tothom, començant per molts dirigents, militants i votants de Junts, el partit que el proposa per a conseller d’Economia. Amb el lèxic de moda, es diria que Giró s’ha convertit en un “factor disruptiu”. Als anys vuitanta es va parlar molt de l’anomenat “punt G de la sexualitat femenina”, i ara toca parlar del “punt G del Govern Aragonès”. En el cas de Giró, no es tracta d’una cosa discutible: la seva habilitat per moure’s entre els que remenen les cireres està acreditada.

Que sigui un independen­t i provingui del sector privat no significa que adopti un perfil tècnic. No tinc cap dubte que Giró serà un pes polític del nou Gabinet autonòmic, ja que –com ell mateix ha recordat– no es tracta d’un acadèmic ni d’un tecnòcrata que posen a la conselleri­a per quadrar els comptes. El nou titular d’Economia fa molts anys que fa política –en el millor sentit– des de les seves responsabi­litats com a home d’empresa, i ho fa movent-se entre bambolines a Barcelona i Madrid, parlant amb uns i d’altres, descodific­ant llenguatge­s i dibuixant mapes del poder real. Qualificar-lo de relacions públiques és fer curt: Giró sempre ha estat un polític, però fins avui no s’ha llançat a l’arena pública. Una altra cosa –atenció– és que el seu encaix al Govern sigui més o menys fàcil, o que la seva veu, en relació amb l’espai complicat de Junts, tingui més o menys recorregut. Això ja es veurà.

Ferran Casas ha escrit a Nació Digital sobre l’operació Giró que “el nom és el missatge”. Cert, un missatge molt potent. Però també és un missatge ambigu, ambivalent, polièdric, com ja s’ha notat per les reaccions suscitades. Més enllà de la unanimitat sobre la seva vàlua profession­al, la resta d’opinions sobre el personatge són d’allò més contradict­òries. Del nou conseller econòmic se’n diu una cosa i la contrària: que és la mà de l’Ibex 35 al Govern i que és la imatge perfecta de la centralita­t de l’independen­tisme; que representa la dreta econòmica i que encarna la transversa­litat; que transmet confiança a les elits més escèptique­s i que va deixar ressentime­nts en alguns despatxos… Res més convergent que l’ambigüitat. Ni res més útil en segons quins càrrecs. Potser un dels avantatges de Giró és que cadascú pot veure en ell el que vulgui i que, d’alguna manera, pot projectar diverses coses alhora. És el que passa amb aquells

El conseller econòmic serà un pes polític del nou Govern que presidirà Pere Aragonès

a qui els agrada navegar fins i tot amb mal temps. Pagaria per veure quan Giró negociï amb els cupaires, que consideren que té “tendències econòmique­s neoliberal­s”, o quan ho faci amb Illa, que qüestiona que formi part d’un Gabinet “progressis­ta”, com si la ministra Calviño fos trotskista.

L’aterratge de Giró –expert en comunicaci­ó de crisi i estratègia reputacion­al– em fa pensar en Baltasar Gracián, que en el seu Oráculo manual y arte de prudencia exposa que “les coses no passen pel que són, sinó pel que semblen; són estranys els que miren per dins, i molts els que s’acontenten amb el que és aparent”. Al segle XVII ja era clar que la política és un combat d’ombres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain