La Vanguardia (Català-1ª edició)

Música entre les gàrgoles

La presa de possessió serà a l’aire lliure, sòbria i hi cantarà Ginestà

- SILVIA HINOJOSA

Les gàrgoles del pati dels Tarongers seran aquest vespre testimonis muts de la presa de possessió de Pere Aragonès com a 132è president de la Generalita­t, en una cerimònia condiciona­da per la covid, que per primera vegada se celebrarà a l’aire lliure, i que tindrà una escenograf­ia minimalist­a però amb la solemnitat requerida. Hi haurà novetats, com una actuació musical, i gestos simbòlics, com un record a la Generalita­t republican­a del 1931, però també a la lluita contra la pandèmia, al territori i al present i futur del país, segons fonts de Presidènci­a. I no hi faltarà el patró, Sant Jordi amb el drac , a la font que ocupa la part central del pati i que en una escenograf­ia tan sòbria com la prevista per l’equip d’Aragonès tindrà gran protagonis­me.

La cerimònia, que TV3 emetrà en directe, s’iniciarà a les 20.15 h i durarà 35 minuts. La part principal es desenvolup­arà en aquest pati, situat a la planta noble del Palau de la Generalita­t. Allà es farà lectura al decret de nomenament del nou president, es farà la imposició de la medalla que simbolitza l’assumpció del càrrec i Aragonès hi pronunciar­à el seu discurs. Després, Magalí Sare i Manel Fortià interpreta­ran Els segadors. Per raons sanitàries, l’aforament aquí serà d’unes 40 persones. Juntament amb Aragonès, hi haurà el seu antecessor, Quim Torra, i els també expresiden­ts Artur Mas i José Montilla; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el president d’ERC i exvicepres­ident Oriol Junqueras, a més de representa­nts dels grups parlamenta­ris, així com la família del president electe. Per part del Govern central hi assisteixe­n el ministre Miquel Iceta i la delegada, Teresa Cunillera. No hi serà, en canvi, Jordi Sànchez, secretari general de Junts i forjador del pacte de govern amb Aragonès.

Una de les incògnites és qui li posarà la medalla al nou president. A diferència de Laura Borràs, que se la va posar ella mateixa, Aragonès no podria fer-ho ni tan sols per protocol covid, ja que en aquest cas el tancament és complicat. Segons els precedents, podria fer-ho el seu antecessor, o bé un uixer.

El pati dels Tarongers serà l’escenari principal, però no l’únic. L’acte arrencarà amb la recepció institucio­nal, al pati de l’entrada principal de Palau, i continuarà al pati de Carruatges. En aquest espai a l’aire lliure, on el president Torra va fer traslladar, el 2018, una de les versions d’El Desconsol, un delicat nu femení en marbre blanc, obra de l’escultor Josep Llimona, tindrà lloc la interpreta­ció d’Estimar-te com la terra, una cançó de Ginestà que és entre les favorites d’Aragonès. Aquesta cançó, que serà el preàmbul de la part més solemne de l’acte, parla dels carrers i les places, i del treball que et manté ocupat tota la setmana –“treballar els caps de setmana, i no veure’t els feiners”, diu la lletra–, que no deixa de ser un presagi del que ha d’arribar per al nou president.

A l’acte a Palau hi seran Iceta, els expresiden­ts Torra, Mas i Montilla, i Junqueras, però no Jordi Sànchez

 ?? LV ?? El pati dels Tarongers, on aquest vespre se celebrarà la part central de la presa de possessió d’Aragonès
LV El pati dels Tarongers, on aquest vespre se celebrarà la part central de la presa de possessió d’Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain