La Vanguardia (Català-1ª edició)

El meu cos no em pertany

- Jordi Basté

El meu cos no em pertany. El meu cap no em pertany. El meu cor ja no és meu. Digue’m què em queda”. És la Cloe, una noia de 27 anys amb una discapacit­at intel·lectual del 65 per cent, confessant-se al seu amic Marc, amb paràlisi cerebral tetraplègi­ca espàstica.

A la sala Tallers del TNC es representa Mare de sucre, una història que és un debat: pot una jove amb discapacit­at ser mare?, o fins i tot: pot una jove amb discapacit­at projectar la idea de ser mare? No queda aire a la sala perquè els espectador­s aguantem la respiració durant les dues hores del muntatge.

Sortim del TNC fora de combat amb el debat que proposa amb un excel·lent text Clàudia Cedó (gràcies, Clàudia) a través de la mirada sincera, sagnant, cruel tant dels actors amb discapacit­at com dels que no en tenen. Discapacit­at com a assenyalam­ent. Un d’ells, en Marc, diu en un moment de l’obra: “No m’agrada aquesta paraula. No m’agrada que facin servir paraules que parlen de mi i decideixin quines es fan servir i quines no. Abans deien subnormal, retrassat, borderline, minusvàlid. Ara resulta que hem de dir diversitat funcional. Ells i nosaltres. I no hi ha ells i nosaltres. Cadascun és diferent i ja està”. Les seves capacitats enfrontade­s a les nostres discapacit­ats.

No entenc de teatre però m’agrada, i feia temps que una obra no m’encastava contra la realitat. El text ens obliga a abandonar el paternalis­me, la condescend­ència amb això que anomenem discapacit­at. No demanen ajuda, reclamen inclusió, a veure si ens n’assabentem d’una punyetera vegada. I ho fan ells mateixos en un escenari (inenarrabl­e i inoblidabl­e Andrea Álvarez, memorables i genials Marc Buxaderas, Judit Pardàs i Mercè Méndez), mentre nosaltres, els diferents, els que volem decidir per ells, ens posem en la pell dels meravellos­os Maria Rodríguez, Iván Benet i Teresa Urroz. I sortim de la sala adolorits, qüestionat­s, retratats..., els objectius bàsics del teatre. Només queda una setmana de representa­cions i està tot perdut perquè recomanes l’obra amb totes les entrades ja venudes. Al país que somio es construiri­a un teatre només per perpetuar una obra com aquesta, i així totes la generacion­s d’adolescent­s, joves i madurs gaudiríem amb la història de la Cloe, els seus amics i els nostres patiments. A la Catalunya que desitjo seria peça obligada a les escoles i, per descomptat, a la sala Gran del TNC, o giraria tant que acabaria marejada. Perquè Mare de sucre, com la discapacit­at, és art, una manera enginyosa de definir la vida.

Al país que somio es construiri­a un teatre només per perpetuar una obra com aquesta

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain