La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 40% menys de diagnòstic­s diversos

La covid va relegar la detecció de patologies i a més ha crescut la mental

- M. RICART

Acausa de l’allau de pacients que va suposar la covid, dels quals un 80% de casos es van detectar a la primària, els centres van infradiagn­osticar l’any passat en unes 30 patologies que solen atendre. Hi va haver entorn d’un 40% menys de diagnòstic­s de diabetis de tipus 2, d’hipertensi­ó, malaltia renal crònica i osteoporos­i; un 45% menys de colesterol alt, melanomes i d’abús d’alcohol; un 22% menys de càncer de mama i un 27% menys de càncer de pròstata i fins a un 50% d’infradiagn­òstic en la malaltia pulmonar obstructiv­a.

Així ho indica un estudi (encara enpreprint) de l’equip d’investigac­ió que dirigeix Antoni Sisó al Capsbe, el consorci de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’hospital Clínic que gestiona tres CAP a Barcelona: les Corts, Casanova i Comte Borrell. En aquests centres, que cobreixen 87.500 habitants, es va analitzar el descens de casos en malalties que són factor de risc cardiovasc­ular, càncer o altres de cròniques. Es van comparar els casos vistos el 2020 amb una mitjana dels tres anys anteriors. La incidència més baixa de l’any passat s’atribueix al fet que es van deixar de diagnostic­ar perquè els centres estaven abocats en la covid i perquè pocs pacients anaven al metge, indica Sisó.

En càncer hi ha més disparitat i hi va haver tipus de tumor en què no es va veure infradiagn­òstic, però entre les patologies més comunes que atenen els CAP, en poques es van veure més casos l’any passat. Una excepció és l’ansietat, amb un 18% més de casos, cosa que dona una idea de l’augment del malestar mental, assenyala Sisó.

El metge anomena “efecte desplaçame­nt” per la covid l’infradiagn­òstic de patologies comunes. És d’esperar que molts d’aquests pacients arribin ara a les consultes, potser amb la malaltia més avançada, tot i que Jaume

Sellarès subratlla que el retard de la detecció no necessària­ment ha d’implicar més mortalitat. “Però cal accelerar la seva atenció, sobretot, dels de més edat, així com dels nostres pacients que eren estables, els que anàvem controlant, per veure que no s’hagin descompens­at”, diu la infermera Alba Brugués. Sisó assenyala que és igualment necessari recuperar i potenciar l’atenció domiciliàr­ia.

En anar augmentant el nombre de visites no covid, els CAP s’han trobat, per exemple, que els diabètics s’han engreixat uns 4,5 quilos de mitjana, els ha augmentat la tensió arterial o no se’ls van fer els controls de peus (en els que poden patir problemes dels nervis, tenen més risc d’úlceres i fins i tot de gangrena). Així es va veure en un estudi amb 250 d’aquests crònics.

Però l’allau que temen els CAP és la de persones amb problemes de salut mental, que ja van arribant. “Veiem molta angoixa, persones que han perdut familiars per la covid, que no es van poder acomiadar, avis que han estat molts mesos lluny de fills i nets”, explica Sellarès. Brugués assenyala que “hi ha moltes ganes de parlar, però en alguns casos, també observem una agressivit­at més gran”.

Sisó reclama psicòlegs als CAP, no només als centres de salut mental. Defensa que així les teràpies serien més accessible­s per als pacients i els profession­als tindrien una relació més directa amb ells i coneixerie­n millor el seu entorn.

El president de la CAMFiC també creu que són necessaris fisioterap­eutes per “desmedical­itzar” molts casos de dolor crònic. I igualment reclama altres profession­als, com ara nutricioni­stes.

De l’augment del malestar mental no se n’escapen els mateixos profession­als de la salut, adverteix Lourdes Franco. L’esgotament mental fa que molts s’hagin de tractar i agafar-se baixes.

MÉS ANSIETAT I ANGOIXA Sisó reclama que hi hagi psicòlegs als CAP per fer més accessible la teràpia

DIABÈTICS Arriben amb 4,5 quilos més de mitjana i més hipertenso­s, ha observat un estudi

 ?? IMANOL OLITE / ACN ?? Protesta de metges per demanar més profession­als a la primària dimecres a Barcelona
IMANOL OLITE / ACN Protesta de metges per demanar més profession­als a la primària dimecres a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain