La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vacunes de Pfizer i AstraZenec­a tenen alta eficàcia contra la variant índia

Calen dues dosis perquè la protecció davant la nova soca faci efecte

- JOSEP CORBELLA

Les vacunes de Pfizer i d’AstraZenec­a ofereixen una protecció gairebé tan alta contra la variant índia del coronaviru­s com contra la variant britànica. Ho demostra el primer estudi que ha avaluat l’eficàcia d’aquestes vacunes contra la nova variant entre persones vacunades. Els resultats, anunciats dissabte per Public Health England (PHE, l’agència anglesa de salut pública), allunyen la por que la variant índia pugui frustrar la tornada a la normalitat al Regne Unit i altres països.

L’estudi observa “nivells elevats d’efectivita­t contra la malaltia simptomàti­ca després de dues dosis”, conclouen els investigad­ors en un article científic publicat en línia com a edició preliminar. Però després

És el primer estudi que avalua el risc d’infecció amb la variant B.1.617.2 de persones vacunades

de la primera dosi l’efectivita­t de les dues vacunes encara és baixa.

Els investigad­ors han analitzat tots els casos de covid diagnostic­ats a Anglaterra del 5 d’abril al 16 de maig per als qui s’havia seqüenciat el genoma del virus. S’han analitzat tant els casos de la variant britànica B.1.1.7 com de la variant índia B.1.617.2. A partir d’aquí, s’ha calculat el risc de contagi amb cada variant en funció de si una persona està vacunada o no i del tipus de vacuna que ha rebut.

Per a la vacuna de Pfizer, s’ha registrat una eficàcia d’un 88% davant la variant índia a partir de la tercera setmana després de rebre la segona dosi. Per a la variant britànica, l’eficàcia és d’un 93%. Els investigad­ors de PHE consideren que és “una diferència modesta”.

Per a la vacuna d’AstraZenec­a, la diferència davant les dues variants és semblant. Baixa d’un 66% per a la variant britànica a un 60% per a l’índia.

Els autors del treball recorden que la vacuna d’AstraZenec­a triga més que la de Pfizer a obtenir la màxima eficàcia. Per això, adverteixe­n, no es pot concloure a partir d’aquestes dades que la d’AstraZenec­a sigui menys eficaç, ja que algunes de les persones que s’han contagiat al grup d’AstraZenec­a haurien estat ben protegides per la vacuna unes setmanes més tard. Una dada a favor d’aquest argument: un 74% dels casos positius registrats al grup d’AstraZenec­a es van contagiar la tercera o quarta setmanes després de rebre la segona dosi; al grup de Pfizer, en van ser un 46%.

“Aquest estudi aporta la tranquil·litat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain