La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aeroport obrirà ben aviat dues clíniques de proves de covid

- REDACCIÓ

L’aeroport de Barcelona obrirà dues clíniques de proves diagnòstiq­ues de covid abans que comenci la temporada d’estiu. Ho va anunciar la directora de l’aeroport, Sònia Corrochano, en una entrevista a RAC1. Aquest servei, va dir la responsabl­e del Prat, “estarà en marxa entre els mesos de juny i juliol”.

Corrochano va explicar que “estem esperant l’autoritzac­ió final de la Generalita­t, que és qui en té la competènci­a. Un dels centres de tests estarà situat a dins de la terminal i el segon s’instal·larà a fora per a aquelles persones que no hagin d’agafar el vol el mateix dia. En aquest cas, els viatgers es faran la prova a l’aeroport i el resultat se’ls enviarà a casa.

En aquestes clíniques, el servei de les quals ja ha estat adjudicat a l’empresa Eurofins Megalab, es podran fer proves PCR, tests ràpids d’antígens o serològics, tests ràpids d’anticossos i anàlisis clíniques amb preus que, segons la directora de l’aeroport, seran “competitiu­s i adequats”. Segons Aena, els preus d’aquestes proves “no podran ser abusius i, en cap cas, no podran ser superiors al preu de les proves als establimen­ts de referència”.

Sònia Corrochano va explicar que aquests centres d’anàlisis clíniques seran especialme­nt útils per a aquells viatgers estrangers que necessitin fer-se una prova. La directora del Prat argumenta que els resultarà més fàcil resoldre aquesta qüestió al mateix aeroport que no pas buscar pel seu compte un laboratori a la ciutat.

Els dispensari­s disposaran d’una zona habilitada per efectuar les proves i zones d’espera i aïllament. Si es detecta un positiu de covid s’activaran els protocols d’alerta sanitària.

En l’entrevista a RAC1, Corrochano va assenyalar que l’aeroport de Barcelona probableme­nt no recuperarà les xifres de passatge del 2019, un any de rècord, fins al 2025. “Aquest estiu estarem molt lluny de les dades del 2019, però hi haurà una progressiv­a recuperaci­ó. A finals d’any podríem estar a un 50% de l’operativa del 2019”, va puntualitz­ar.

La recuperaci­ó serà gradual. En primer lloc s’espera el rescat del mercat nacional, posteriorm­ent el de la Unió Europea. “Costarà una mica més amb els Estats Units i els països asiàtics, sobretot per les restriccio­ns en aquells països”, va afirmar Corrochano. “Però es va recuperant a poc a poc el trànsit d’avions. I el mes de juny ja serà bo gràcies a fires com el Mobile”, va concloure.

En l’increment de les xifres de passatge del Prat i dels altres aeroports espanyols influirà en els pròxims mesos l’obertura al turisme britànic a partir d’avui mateix, quan els ciutadans d’aquest país podran entrar a Espanya sense PCR.

Les últimes dades de programaci­ó de vols en el conjunt de l’Estat, recollides per l’informe de l’Observator­i del Turisme a Barcelona correspone­nt a divendres, 21 de maig, indiquen que la setmana passada la reducció respecte al nombre de vols de la mateixa setmana del 2019 va ser del 67 per cent. Tot i això, aquestes dades confirmen la progressiv­a recuperaci­ó de l’activitat als aeroports espanyols, ja que la setmana del 17 al 23 de maig es van oferir un 10,5% de seients més que la setmana anterior.

La directora apunta que les dades de viatgers del 2019 no es tornaran a igualar fins al 2025

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain