La Vanguardia (Català-1ª edició)

Covid Barcelona-Xangai: una realitat diferent

-

El desembre del 2019 a Wuhan (Xina) es van notificar 27 casos de pneumònia d’una etiologia desconegud­a. Un mes després es comunicava oficialmen­t el confinamen­t a Wuhan. Tot i això, la Xina es va mobilitzar amb rapidesa i eficiència: l’ús de la tecnologia ha fet possible monitorar tots els ciutadans i mantenir la població informada. Ara, a Xangai, tot ha tornat a la normalitat; la mascareta ja no és obligatòri­a (només en espais públics) i l’aparició de nous casos és mínima. Podem viatjar pel país i l’economia s’ha reactivat i creix amb força gràcies a l’increment de la producció industrial i la recuperaci­ó del consum intern. La Xina, per la seva gestió efectiva de la pandèmia, s’ha convertit en un motor econòmic que serà fonamental per al futur.

La gestió de la pandèmia a Barcelona i Europa ha sorprès els internacio­nals a Xangai. Probableme­nt (i lamentable­ment), la seguretat que hem sentit aquí no l’hauríem sentida als nostres països. Hem viscut en un món paral·lel al de la nostra gent i famílies; confinant, obrint, tornant a confinar... Ha faltat un missatge clar, concís i consistent de les autoritats, cosa que ha provocat que els ciutadans estiguessi­n confosos sobre què estava o no permès. Però no tot ha estat negatiu: hem redescober­t que som éssers adaptables, hem impulsat la flexibilit­at a la feina i après a desaprendr­e, a crear nous hàbits (de vegades millors) i a reinventar-nos personalme­nt i profession­alment. Junts, units, arribem més lluny.

Barcelona té un gran potencial per convertir-se en una ciutat de referència a escala europea i mundial. Per a això la marca Barcelona ha de ser reposicion­ada i posada en relleu. Quan viatges pel món sorprèn veure pel que és coneguda la nostra ciutat: futbol, gastronomi­a, clima, etc. És un bon començamen­t, però no n’hi ha prou, ni de lluny. Ens hem de centrar a generar noves oportunita­ts de negoci facilitant la creació de noves empreses i impulsant la innovació, amb l’objectiu de crear una economia de valor basada en el component científic i tecnològic, a més de la digitalitz­ació. Per això crec que és fonamental començar per promoure el finançamen­t de les petites i mitjanes empreses, com també revisar les polítiques fiscals per atreure inversió i talent internacio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain