La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dels carrers de Roma a la fama

Måneskin va començar sent una banda d’institut que tocava a Via del Corso

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al Trofeu.

La cantant i el seu mànager, Raphy Pina, que també és la seva parella, van anunciar ahir l’arribada del primer fill en comú. La nena, anomenada Vida Isabelle, ha estat rebuda amb “èxtasi” després dels problemes per concebre. L’artista va parlar d’avortament­s espontanis.

Tenia problemes per gestar Natti Natasha dona a llum la seva primera filla

quedat primer i segon desmunta el mite que els qui no estan obligats a afrontar semifinals presenten candidatur­es fluixes. Els últims anys França selecciona amb gran moixaina els seus representa­nts, i Itàlia envia per norma el guanyador de Sanremo –festival que, per cert, va servir de model el 1956 per al festival d’Eurovisió–, per la qual cosa acostuma a aconseguir resultats alts. Al revers, els altres tres països del Big five (Espanya, Alemanya i el Regne Unit) van quedar aquest any als tres últims llocs.

El sistema de presentaci­ó de vots estrenat a Estocolm 2016, que creua en directe un 50% la valoració dels jurats profession­als amb el televot del públic, és un èxit de suspens: el país que lidera la taula pot ser descavalca­t en l’últim moment. Així va passar amb el suís Gjon’s Tears, que anava al capdavant fins que el televot del públic va catapultar el primer lloc a la banda italiana Måneskin.

A Itàlia tothom recordava ahir els orígens dels Måneskin, la banda de rock que ha tornat el micròfon de cristall al país transalpí després de tres dècades. Molt de temps ha passat des d’aquell Insieme de Totò Cutugno el 1990, així que el país està encantat amb la història de quatre nois de Roma que després de perseguir un somni han passat de ser una banda d’institut que tocava als carrers de la capital a aconseguir la glòria europea.

El camí dels Måneskin podria inspirar una pel·lícula d’aspiracion­s adolescent­s. Els seus quatre joveníssim­s integrants (el cantant Damiano David, la baixista Victoria De Angelis, el guitarrist­a Thomas Raggi i el bateria, Ethan Torchio) tenen entre 22 i 20 anys i ja són els ídols d’una generació que, en espera que tornin els concerts, posen els seus himnes a tot volum als cotxes. La pedra angular del grup és ella, la Victoria, que quan anava a l’institut organitzav­a bandes de música. En una de les primeedici­ó

Maria Auxiliador­a, Providènci­a, Vicenç, Marciana, Benet, Afra, Susagna, Joan de Prado, Pal·ladia res hi havia en Damiano, el vocalista que dissabte va haver de desmentir que estigués prenent drogues al plató. Es deien The Third Room, perquè tocaven en una aula. Però van fer fora en Damiano: ells feien heavy metal i ell sonava massa pop.

Anys després i sense rancúnies pel mig hi va haver un segon intent que sí que va funcionar. El nom del grup, Måneskin, el van escollir de la llengua materna de la Victoria, la mare de la qual és danesa, i vol dir clar de lluna. Des d’aquell moment no els va frenar res. Van començar tocant en festivals independen­ts i recollint monedes a la funda de la guitarra al cèntric carrer de Via del Corso, una de les artèries comercials de la capital. Així es van pagar el seu primer estudi de gravació, i encara recorden quan els van dir que no podien abonar l’import en monedes. El 2017 van aconseguir l’èxit participan­t en el concurs X Factor, que no van guanyar, però que els va servir per llançar el seu primer elapé, amb què van aconseguir un doble disc de platí. La consagraci­ó va arribar amb la victòria a l’última de Sanremo, el festival de la música italiana, el guanyador de la qual participa a Eurovisió. Allà el seu Zitti i buoni es va imposar a les xarxes del raper Fedez, un bon perdedor que dissabte animava els seus seguidors europeus des del seu compte d’Instagram i el de la seva dona, la influencer Chiara Ferragni, a votar per la banda romana.

Quan a Rotterdam van donar els punts a Suïssa i van veure que no arribaven per assolir el nombre de vots que van venir del públic per a Itàlia, els presentado­rs de la Rai van esclatar en joia. El país transalpí va celebrar la victòria com si fos un Mundial de futbol: s’havien quedat amb les ganes després del segon lloc de Mahmood el 2019. Els va felicitar el Govern i diversos polítics d’aquest país, com l’alcaldessa de Roma, el ministre d’Exteriors o l’ex-primer ministre Giuseppe Conte. “Una nit extraordin­ària per a la música italiana, un moment d’orgull per al país, un formidable èxit per a la RAI, i un senyal d’obertura al públic juvenil i a la recuperaci­ó després de la temporada de confinamen­t, amb la mirada posada al 2022, quan siguem nosaltres, serà Itàlia qui aculli i organitzi Eurovisió”, va dir el president de la Ràdio Televisió Italiana, Marcello Foa. La banda d’institut que ha conquerit Europa ja ha constatat que els somnis es compleixen.

L’èxit els va arribar pel programa ‘X Factor’, que no van guanyar però els va permetre gravar un primer elapé

 ?? PIROSCHKA VAN DE WOUW / REUTERS ?? El quartet italià Måneskin, guanyador del festival d’Eurovisió amb el tema Zitti i buoni, alçant el trofeu a la seva primera roda de premsa després de la victòria, a Rotterdam la nit de dissabte a diumenge
PIROSCHKA VAN DE WOUW / REUTERS El quartet italià Måneskin, guanyador del festival d’Eurovisió amb el tema Zitti i buoni, alçant el trofeu a la seva primera roda de premsa després de la victòria, a Rotterdam la nit de dissabte a diumenge
 ?? SANDER KONING / EFE ??
SANDER KONING / EFE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain