La Vanguardia (Català-1ª edició)

La perspectiv­a Antònia

- LLETRA PETITA Magí Camps

Molt abans que arribessin els vols econòmics directes a Sant Petersburg, Franco Battiato va elevar la perspectiv­a Nevski al cim de la música pop. Hi fa un retrat sensaciona­l de la mítica avinguda de la ciutat russa projectada per Pere el Gran, amb cameos de Stravinski, Nijinski, Eisenstein, la Guàrdia Roja i els orinals. En aquestes mateixes pàgines, divendres passat Sergi Pàmies arribava a la conclusió que Battiato era un extraterre­stre. I és que no podia ser de cap altra manera. El recordo en un concert a Barcelona, davant de la catedral, en què em vaig moure al ritme de la seva música i, mirant-lo com ballava, em va fer sentir bé. Jo no he tingut mai les aptituds de Nijinski i vaig pensar que, a l’hora de ballar, cadascú per on l’enfila. Sí, senyor.

Com a bon extraterre­stre, Battiato va néixer en una població siciliana, Giarre Riposto, que ja no existeix, ara té un altre nom, tot i que l’Etna hi segueix projectant la seva ombra majestuosa. I com a bon extraterre­stre, Battiato se n’ha anat a l’altre món la mateixa setmana que uns altres extraterre­stres d’una altra illa mediterràn­ia, Antònia Font, han anunciat que tornen. No deu ser casual, perquè el forat negre entre l’auge del sicilià i l’auge dels mallorquin­s em va despistar i no hi vaig saber veure la connexió, però és evident que hi és. Parlo de les lletres, esclar, que si en el cas de Battiato eren surrealist­es, pel que fa als Antònia Font la temàtica sideral s’hi fa evident, amb l’astronauta rimador com a estrella alfa de la constel·lació dibuixada per Joan Miquel Oliver.

Com a bon extraterre­stre, Battiato se n’ha anat a l’altre món alhora que uns altres han anunciat que tornen

No han aclarit si el concert del Primavera Sound de l’any que ve serà únic o tornaran amb nous discos i noves gires. És veritat que durant els nou anys que hauran estat absents dels escenaris, Oliver, el cervell lletrai-música del grup, no ha parat de regalarnos cançons, però la potència de la banda i l’altura literària de les lletres fan que els lletraferi­ts quedéssim una mica orfes aquell atziac 2013.

Ja sé que dos anys abans van anunciar que plegaven. Era a la cançó Me sobren paraules, del meravellós disc Lamparetes: “D’aquí a dos anys me retir”, un vers amagat enmig d’un munt de paraules curtes i llargues, fàcils i difícils, gratis i certes, d’amor senzilles i tendres, molt lletges i molt guapes, i paraules provisiona­ls.

Que sant Alexandre Nevski protegeixi Franco Battiato en el seu vol estratosfè­ric buscant el centre de gravetat permanent, i que el nou viatge dels Antònia Font salpi amb una bona perspectiv­a de futur, aviam si finalment Clint se dutxa i el comandant Armando Rampas deixa les hostesses en pau.

mcamps@lavanguard­ia.es

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain