La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un parlament maputxe

- LLÀTZER MOIX

Al’acabada d’inaugurar XVII Biennal d’Arquitectu­ra de Venècia abunden les instal·lacions amb tecnologia digital, videogràfi­ca o lluminosa d’última generació. És com si la construcci­ó hagués entrat en una dimensió virtual, etèria i colorista. Contrasta particular­ment amb aquesta tendència, per l’imponent volum, la robusta materialit­at i les ressonànci­es primitives que té, la peça aixecada davant la dàrsena nova de l’Arsenal per l’equip xilè Elemental, que encapçala Alejandro Aravena, guanyador del Pritzker el 2016 i president actual del jurat del concurs. Es tracta d’una monumental estacada de troncs d’avet de 13,5 metres (l’equivalent a un edifici de quatre plantes), disposats en cercle, apuntalats des de l’interior i l’exterior de l’esmentat cercle per altres troncs, de menys longitud, inclinats a 45 graus. Aquesta doble successió de contrafort­s crea dos recorregut­s a cobert, concèntric­s i tangents a l’estacada, entre agradables ombres. Una catifa d’escorces trossejade­s cobreix aquests recorregut­s i també la gran sala central del recinte, donant-li una embriagado­ra fragància boscosa.

El lema de la Biennal aquest any és “Com viurem junts?”, i la manera en què Elemental ha donat resposta a la pregunta ha estat provant de mediar en un àmbit específic, que és el del secular conflicte entre la comunitat indígena maputxe i la república de Xile, sempre a punt de brega per disputes sobre la propietat de la terra. El primer que van fer aquests arquitecte­s, després de reunir-se amb les parts, va ser construir Künü, una estacada més petita a Loncoche, al sud de Xile, en territori maputxe, com un primer espai

Elemental Ubicació: Biennal de Venècia. Davant la dàrsena nova de l’arsenal perquè les dues comunitats en conflicte –en aquest cas una companyia fustaire i els maputxes– es coneguessi­n mútuament. I el segon ha estat construir aquesta enorme peça a Venècia, titulada Koyaü-we, amb la idea d’aconseguir un espai per parlamenta­r i on acordar la manera de viure junts. Les circumstàn­cies pandèmique­s han fet que la sessió parlamentà­ria inaugural, que es va fer dijous, fos telemàtica. Però el camí cap al diàleg ja s’ha obert.

Més enllà del valor simbòlic d’aquesta construcci­ó, que probableme­nt serà efímera –al mateix lloc va aixecar Norman Foster el 2016 una volta ceràmica ideada per allotjar drons a l’Àfrica–, aquesta obra destaca per l’eloqüència dels seus valors arquitectò­nics, avui infreqüent­s. Entre aquests valors hi ha la presència i la nuesa del material, la senzillesa del sistema constructi­u –troncs que es recolzen entre si, sense un altre auxili que el dels caragols–, la monumental­itat i el regust ancestral.

Aquest espai per parlamenta­r ens recorda, doncs, en temps d’arquitectu­res tecnològiq­ues, sofisticad­es, lleugeres, transparen­ts i, en el pitjor dels casos, icòniques, que hi ha una altra arquitectu­ra que es nodreix directamen­t de la natura, del temps i de les habilitats primigènie­s, i que basa l’enorme potència en una simplicita­t que no té res a veure amb la simplicita­t.

 ??  ?? Koyaü-we
Koyaü-we

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain