La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estimar el Barça és parlar clar

- Sergi Pàmies

Sense diners, sense estadi i sense un primer equip prou competitiu, el Barça arriba al final de la Lliga aferrat a l’esperança que van deixar les últimes eleccions, a la continuïta­t de Messi i al futur dels nous jugadors. Joan Laporta, que va guanyar amb el minimalism­e propagandí­stic de l’“Estimem el Barça” i la promesa de retornarno­s l’alegria, administra un silenci institucio­nal que si no estàs informat potencia l’especulaci­ó malèvola, i que si estàs informat, també. El club és tan vulnerable que es permet el luxe de tractar l’entrenador Ronald Koeman com un pla B mentre busca altres alternativ­es i anuncia una revolució salarial que no encaixa ni amb la lletra, gran i petita, dels contractes ni amb les previsions d’ingressos.

¿El partit contra l’Eibar? Dolent amb un gran gol de Griezmann, un dels assenyalat­s per la reconversi­ó industrial. Que l’equip que ha guanyat la Lliga ho faci gràcies a la determinac­ió de Luis Suárez afegeix morbositat a la història. ¿Pot ser que la fitxa de Suárez l’hagi pagat el Barça? En això, com en tantes altres coses, no hi ha respostes fiables ni oportunita­ts de preguntar-ho des del fair play de la transparèn­cia. De fet, l’opacitat de l’actual mandat de Laporta és tan sorprenent com decebedora. Els culers l’acceptem probable-ment perquè hem arribat a un punt en què ens estimem més no saber la veritat –massa crua– i administra­r l’escassa esperança que ens queda.

Un dels canvis que va incorporar la presidènci­a de Sandro Rosell (i posteriorm­ent la de Josep Maria Bartomeu) van ser les conferènci­es de premsa sense límit de temps. Eren rituals perversos: a partir d’una falsa barra lliure de transparèn­cia, n’acabaves sortint amb la sensació que no havien servit per a gran cosa perquè contra la prerrogati­va de respondre amb vaguetats o pilotes fora no es pot combatre. De manera que aquelles conferènci­es de premsa van acabar encallades en l’evidència que la quantitat sense qualitat no serveix per a res i que tot acabava sent com el torn de precs i preguntes de l’Assemblea de Socis Compromiss­aris. Ara vivim una fase d’opacitat introspect­iva i endogàmica de cara a l’opinió pública, i arbitrària de cara a l’opinió publicada. Vull creure que és una situació transitòri­a provocada per la necessitat de tenir un diagnòstic fiable. Però sorprèn que algunes decisions esportives i de tracte institucio­nal amb grans profession­als del club (de Koeman a Xavi Pascual passant per David Barrufet) no puguin prendre’s amb més delicadesa i rigor.

És fàcil entendre que hi ha grans decisions que encara no es poden prendre perquè el club no té totes les dades. Però ¿cal que les decisions que sí que es poden prendre semblin improvisad­es, incongruen­ts o matusseres? Es repeteix que Laporta s’ha beneficiat d’una indulgènci­a crítica insòlita, i potser és veritat. Però en una temporada amb tants elements catastròfi­cs causats i acumulats per la junta directiva anterior, és lògic –i fins i tot just– que la nova directiva no hagi d’assumir segons quins llegats i sigui prudent per defensar els interessos del club. Precisamen­t per això convé millorar els detalls del tracte i d’un nivell d’explicació pública que defugi la sensació que hem tingut en els últims temps. Que amb la coartada d’estimar el Barça s’estigui fomentant un parèntesi d’incertesa que, si no es parla clar i amb honestedat, crearà expectativ­es injustific­ades i, en acabat, decepcions abismals.

Sorprèn que algunes decisions que afecten grans profession­als del club no es puguin fer amb més delicadesa i rigor

 ??  ?? Griezmann, autor d’un gran gol a Eibar, ha rendit per sota de les expectativ­es
Griezmann, autor d’un gran gol a Eibar, ha rendit per sota de les expectativ­es
 ??  ?? PER L’ESCAIRE
PER L’ESCAIRE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain