La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un trail sega 21 vides a la Xina

La pluja glaçada i els forts vents sorprenen els corredors, que participav­en en una prova de 100 km

- POLIESPORT­IU ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al NATACIÓ UNA TRAGÈDIA SENSE PRECEDENTS EUROPEUS DE BUDAPEST

És una de les tragèdies més grans de la història de l’esport a la Xina. Aquest cap de setmana 21 atletes han mort després que les pluges gèlides i els forts vents els sorprengue­ssin durant el muntanyós recorregut d’una ultramarat­ó de 100 quilòmetre­s. Entre els morts hi ha Liang Jing i Huang Guanjun, dos dels millors corredors de llarga distància del gegant asiàtic.

La ruta va arrencar dissabte al matí al bosc de pedres del riu Groc, a la província septentrio­nal de Gansu, paratge natural famós per les seves espectacul­ars formacions rocoses que amb freqüència són l’escenari per a pel·lícules o programes de televisió xinesos.

Ja en marxa, el clima es va deteriorar sobtadamen­t cap a la una del migdia (hora local), quan els corredors ascendien a 2.000 metres sobre el nivell del mar, entre els quilòmetre­s 20 i 31. En aquell moment, la dràstica baixada de temperatur­es es va veure acompanyad­a de pluges glaçades –en ocasions calamarsa– i forts vents, cosa que va provocar que molts corredors presentess­in aviat problemes físics i hipotèrmia.

“Estava completame­nt xop i amb prou feines em podia mantenir dret. Vaig trobar un lloc on vaig provar d’escalfar-me amb una manta tèrmica, però el vent la va trencar”, va narrar un superviven­t en una xarxa social. “Com que no els sentia, em vaig posar els dits a la boca per mirar d’escalfar-los, però continuava sense sentir-los. Fins i tot sentia la llengua congelada. Va ser llavors quan vaig decidir abandonar i descendir”, va afegir.

En aquells moments, alguns dels participan­ts van enviar un missatge de vídeo demanant ajuda. A les dues del migdia, la cursa va ser suspesa i les autoritats van organitzar un dispositiu de rescat. Segons l’alcalde de la localitat de Baiyin, Zhang Xuchen, fins a 1.200 persones van col·laborar en aquestes tasques assistides per drons equipats amb càmeres tèrmiques i altres dispositiu­s.

Tot i això, una nova baixada de temperatur­es al capvespre i l’accidentat del terreny en van complicar la tasca, que no va acabar fins a les 9.30 del matí de diumenge amb la localitzac­ió de l’últim cadàver. En total, van morir 21 dels 172 participan­ts. Entre els superviven­ts, vuit van patir petites lesions i van haver de rebre assistènci­a mèdica, tot i que la seva condició és estable.

El fet va provocar tot seguit una onada d’indignació al país. A les xarxes socials, molts xinesos van criticar les autoritats locals responsabl­es d’organitzar l’esdevenime­nt i van qüestionar si havien prestat prou atenció al pronòstic del temps.

La notícia que dos corredors d’elit eren entre els morts va amplificar el malestar a les xarxes socials. Huang Guanjun, que era sordmut, va triomfar en la marató masculina per a persones amb discapacit­at auditiva als Jocs Paralímpic­s

nacionals del 2019 a Tianjin. Per la seva part, Liang Jing, de 31 anys, va guanyar diverses maratons a la Xina durant els últims anys, a part de l’Ultra Gobi del 2018, i va ser segon al Hong Kong 100.

“Trobarem a faltar les seves llargues, reflexives i honestes respostes a les rodes de premsa i el seu poderós i valent estil de córrer. Sempre el recordarem a la línia de meta de l’esdevenime­nt l’any 2020 carregant la seva criatura i abraçant la seva dona”, va declarar sobre ell Steve Brammar, director de la ultramarat­ó hongkongue­sa.

El govern provincial de Gansu, una de les províncies més pobres del país, va anunciar la posada en marxa d’un equip per investigar els fets. L’alcalde Zhang va demanar perdó públicamen­t i va expressar la seva “pena per les víctimes i el seu condol més sincer per a les famílies”.

Les curses de marató i de més distàncies han guanyat popularita­t a la Xina en els últims anys entre la creixent classe mitjana del país. Alguns governs regionals de l’oest de la Xina, incloent-hi Sichuan, Yunnan o la mateixa Gansu, es reserven fons per allotjar competicio­ns esportives com aquestes com a part de l’estratègia per desenvolup­ar el turisme. No és estrany que aquestes proves en àrees remotes ofereixin premis en metàl·lic per als participan­ts, com els 1.600 iuans (uns 204 euros) que s’anaven a abonar a tots els que completess­in el recorregut que va acabar en tragèdia.

“Em vaig posar els dits a la boca per escalfar-los, però continuava sense sentir-los; tenia la llengua congelada”

El fet va indignar el país: milers de xinesos van criticar l’organitzac­ió per no haver atès el pronòstic

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Agents de rescat retirant un cos dissabte a la tarda a Baiyin
STRINGER / REUTERS Agents de rescat retirant un cos dissabte a la tarda a Baiyin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain