La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sis podis d’Espanya, el saldo pre-Tòquio a Hongria

- SERGIO HEREDIA

Just dos mesos abans dels Jocs de Tòquio 2020 (així es diran, per molt que es facin el 2021), l’esport aquàtic espanyol es va graduar en els Europeus de Budapest. Ho va fer amb sis podis –dos ors–, beneït per l’estat de gràcia d’Hugo González, el nou referent de la nostra natació, i per la perpètua presència de la natació artística, disciplina transvesti­da en un clàssic en aquest segle XXI, però la revàlida de la qual s’ha d’arrodonir les pròximes setmanes, al Preolímpic de Barcelona: malgrat que suma tres medalles a Hongria, només està classifica­t el duo (Ona Carbonell i Paula Ramírez). L’equip encara s’ha de guanyar la plaça olímpica.

El salt qualitatiu d’Hugo González (22), autor de tres magnífics èxits, va alleujar la pressió sobre els nedadors espanyols, orfes des de l’apagada de Mireia Belmonte.

Se sap poc de la nedadora de Badalona, campiona olímpica (Rio 2016) i campiona del món (2017, precisamen­t a Budapest), desaparegu­da en combat els últims anys, víctima d’un procés de vertígens i marejos el 2018, i d’una tendinitis d’espatlla que l’ha retardada en aquests mesos.

Estava alineada per a Budapest.

Se’n va esborrar a última hora.

Sense Mireia Belmonte, i amb Jessica Vall fent un paper discret –encara va curta de preparació; va ser semifinali­sta en 100 m braça i vuitena en 200–, els nedadors espanyols han firmat onze finals al Duna Arena, amb vista al Danubi (dues d’elles, ahir mateix: África Zamorano va ser cinquena als 200 m esquena i Juanllu Pons, setè als 400 m estils), sis semifinals i quatre rècords d’Espanya.

La notícia és important. Ens revela que hi ha un present i, sobretot, un futur a curt termini.

Aparicions com la d’Hugo González, estudiant d’Enginyeria Informàtic­a a Berkeley (Califòrnia) i company d’entrenamen­ts dels fenomenals Ryan Murphy i Nathan Adrian, renoven les esperances de la natació d’Espanya, tan necessitad­a d’icones com l’atletisme o la gimnàstica, esports essencialm­ent olímpics.

L’ideari popular pretén col·locar Hugo González (or en 200 estils, plata en 100 esquena i bronze en 50 esquena) a l’alçada dels germans López Zubero, Sergi López, Nina Jivanèvska­ia i Mireia Belmonte, especialis­tes amb empentes que, en algun moment de la història olímpica, han fet de la natació una disciplina seguida per milers de feligresos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain