La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pluja i més caigudes al Giro

Victòria del contrarell­otgista belga Campenaert­s en una etapa entre Itàlia i Eslovènia

- CICLISME 104è GIRO D’ITÀLIA XAVIER G. LUQUE

Continuen caient ciclistes del Giro, una cursa d’obstacles fins i tot en les etapes que s’anuncien com a menys perilloses. Ahir, en una jornada de constants encreuamen­ts fronterers entre Itàlia i Eslovènia, la desgràcia assetjava ben aviat, en el quilòmetre 2 després de la sortida de Grado, localitat balneària de l’Adriàtic septentrio­nal i una de les llacunes més grans d’Itàlia després de Venècia.

Una caiguda massiva quan s’estrenyia el pas i alhora s’estava desbocant l’escapada del dia va obligar fins i tot a aturar l’etapa per donar pas i comoditat d’acció a les ambulàncie­s. Entre els afectats, l’alemany Emanuel Buchmann, sisè de la general, que no podrà defensar la seva sort en les etapes de muntanya de la tercera setmana. A sis etapes del final ja hi ha hagut 30 abandoname­nts.

La jornada va estar, a més, amenitzada per la pluja, torrencial en la part final, quan el giravolt d’un país a l’altre era incessant. Fins a assolir la meta de Gorizia, població amb dues ànimes amb la seva bessona eslovena, Nova Gorica, fundada el 1948 com a resposta iugoslava a la divisió forçada pel tractat de pau posterior a la Segona Guerra Mundial.

A Gorizia es va imposar el belga Victor Campenaert­s, un potent rodador que ha estat dues vegades campió d’Europa de contrarell­otge i que té el rècord de l’hora. Campenaert­s formava part de la fuga del dia, composta per una quinzena de corredors, amb dos del Movistar (Dario Cataldo i el menorquí Albert Torres, un dels últims que es van donar per vençuts), amb el constant Bauke Mollema com a home més ben classifica­t (a més de 40 minuts, cap perill per a la maglia rosa) i amb un bloc dominador, el Qhubeka, que va comptar amb tres elements en l’aventura.

El Qhubeka és un equip de matriu sud-africana (abans conegut com Dimension Data i com NTT) que té Bjarne Riis com a mànager i al català Àlex Sans entre els seus directors esportius. El seu objectiu és la divulgació i expansió de la bicicleta entre els nens africans, per a qui un mitjà de transport pot significar l’accés a l’escola i a un futur. Així ho va destacar Campenaert­s a la meta: “No hi ha gaires equips com el nostre, amb un objectiu superior”. Pel que fa a la seva victòria va assenyalar que li semblava “increïble”, però que era una oportunita­t única “perquè

La cursa viu avui un dels dies més temuts, amb les ascensions als ‘passos’ Fedaia, Pordoi i Giau

ara arriben les etapes dels escaladors”.

El grup principal va arribar a la meta amb un retard de més de 17 minuts, en espera de la terrorífic­a etapa d’avui, amb final a Cortina d’Ampezzo, 212 quilòmetre­s en total, després d’escalar Fedaia (2.057 m.), Pordoi (2.239) i Giau (2.223). És la gran etapa dolomítica, amb 5.500 metres de desnivell acumulat i, de nou, s’anuncia fred i pluja.

 ?? LUCA BETTINI / AFP ?? Grado - Gorizia, 147 km
Buchmann, sisè de la general, va abandonar després d’una caiguda
LUCA BETTINI / AFP Grado - Gorizia, 147 km Buchmann, sisè de la general, va abandonar després d’una caiguda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain