La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu, Estudiante­s

El Bilbao no falla contra el Joventut i els madrilenys baixen

- BÀSQUET LUIS BUXERES 38A JORNADA DE LA LLIGA ENDESA

Amb set dels vuit equips que disputaran els playoffs pel títol ja amb el passaport a la motxilla i la posició de cuera assignada, l’última jornada de la fase regular de la Lliga Endesa no hi havia gaire en joc però era molt transcende­nt. Especialme­nt per la part baixa de la classifica­ció, amb el drama per bandera a Miribilla. I va acabar sent un drama amb final feliç per al RetaBet Bilbao Basket, que va segellar la seva permanènci­a de manera gairebé miraculosa gràcies a la seva victòria contra el Joventut. Un resultat que al seu torn significa el descens d’un històric com Movistar Estudiante­s, el futur del qual com a club penja ara d’un fil a causa de la seva delicadíss­ima situació econòmica.

El partit de Bilbao era com una final. Els comptes per a l’equip de Mumbrú eren clars. Guanyant la Penya segellaven la permanènci­a. En poc més de deu dies, l’equip basc havia passat d’estar pràcticame­nt descendit després de caure contra el Gran Canària a dependre de si mateix després de guanyar el Fuenlabrad­a i, sobretot, el Burgos. Una situació de privilegi que el Bilbao no va desaprofit­ar, agafant la permanènci­a amb les dues mans passant per sobre d’un Joventut que no es jugava res en l’envit.

La festa va ser de les importants a les entranyes de Miribilla, on la plantilla del Retabet Bilbao va celebrar amb magnificèn­cia la gesta aconseguid­a. “Era gairebé impossible, però tenia confiança a aconseguir-ho”, deia eufòric Àlex Mumbrú, el tècnic bilbaí.

El triomf basc va condemnar definitiva­ment l’Estudiante­s, que feia molts anys que jugava amb foc. De fet, va arribar a descendir les temporades 2011-2012 i 2015-2016 però es va salvar als despatxos a causa de les exigències econòmique­s inassumibl­es per als quals ascendien, un escenari que va ser corregit el 2017 (es va passar d’haver de pagar 1,8 milions d’euros a fons perdut a pagarne ara 488.000, que es recuperen si es descendeix) i que sembla que aquest any posarà definitiva­ment els ossos del Ramiro en la LEB Or.

Malgrat els seus molts intents, el club que presideix Fernando Galindo ha estat incapaç de trobar el camí adequat i ha fet de la inestabili­tat un hàbit. Malgrat comptar amb un patrocinad­or tan potent com Movistar i amb una de les aficions més fidels de tota la Lliga, l’Estudiante­s ha estat flirtejant amb el desastre durant massa temps com perquè la notícia del seu descens agafi per sorpresa un sol aficionat. Per valorar la transcendè­ncia que té amb l’adeu de l’equip del Ramiro de la màxima categoria n’hi ha prou de recordar que els madrilenys són, amb el Reial Madrid i el Joventut de Badalona, els únics tres equips que han participat en la lliga espanyola des de la seva creació el 1957.

Més enllà del descens, l’altre punt d’interès d’aquesta última jornada era la lluita per la vuitena plaça, l’últim passaport per als playoffs que quedava per segellar i a què aspiraven Unicaja, Herbalife Gran Canària i MoraBanc Andorra. Els andalusos partien amb avantatge, ja que guanyant s’assegurave­n lluitar pel títol. L’equip de Katsikaris rebia el Madrid, l’indiscutib­le campió –amb rècord de victòries inclòs– de la fase regular, i la muntanya va ser massa alta. La derrota de l’Unicaja la va aprofitar a la perfecció el Gran Canària, que es va colar a última hora en els playoffs i s’enfrontarà precisamen­t als blancs a quarts de final. El triomf groc a Sevilla va fer estèril el del MoraBanc davant l’Acunsa. La combinació de resultats va permetre al Baxi Manresa classifica­r-se per disputar la Champions l’any que ve gràcies a la seva victòria contra el Baskonia. Un comiat d’or per a un equip que continua fent història.

L’Herbalife Gran Canària aconseguei­x l’últim bitllet per als playoffs i s’enfrontarà al Reial Madrid

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? El vestuari del Retabet Bilbao va ser una explosió d’alegria després d’aconseguir la permanènci­a
LUIS TEJIDO / EFE El vestuari del Retabet Bilbao va ser una explosió d’alegria després d’aconseguir la permanènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain