La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una estratègia en clau de futur

-

Tres anys després del meu nomenament com a conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà Financial Group, penso que és un moment oportú, amb la perspectiv­a suficient, per fer un balanç ajustat de l’evolució del nostre grup financer, íntimament lligat a l’evolució del país. Que permeti projectar el present que estem vivint cap al futur.

En primer lloc, voldria subratllar la capacitat que ha demostrat el sistema financer andorrà per adaptar-se a un nou model bancari fruit del procés d’homologaci­ó internacio­nal i de transparèn­cia, d’una banda, i de la transforma­ció mateixa del sector cap a la digitalitz­ació, de l’altra. La fortalesa de la banca andorrana, tant en solvència com en liquiditat, i que representa gairebé el 20% del PIB del país, ha permès superar els reptes que s’han anat presentant, un fet reforçat i avalat tant pel Fons Monetari Internacio­nal (FMI) com per les agències de qualificac­ió creditícia.

En segon lloc, penso que és destacable el paper que ha tingut i té la banca andorrana en el desenvolup­ament econòmic del país, un paper que s’ha mostrat especialme­nt rellevant aquest darrer any, en què s’han afrontat les conseqüènc­ies de la pandèmia i s’ha contribuït, amb finançamen­t, a les necessitat­s del país, dels empresaris i emprenedor­s, i de les famílies, en definitiva, de les persones. La Covid-19 ha representa­t un repte ingent que ha posat a prova la nostra resiliènci­a i el nostre compromís; el lideratge del nostre Grup ha quedat patent en un ampli ventall d’iniciative­s envers la societat, a més d’encapçalar, amb el 67% de l’import total de crèdits tous, el desplegame­nt del programa extraordin­ari d’avals per a empreses i negocis del Govern d’Andorra.

Alhora que hem fet front a aquest context regulador i econòmic, Crèdit Andorrà ha consolidat la seva presència a les principals places financeres internacio­nals, en el seu esforç constant per generar oportunita­ts de futur. En tres anys, hem continuat posant les bases per afrontar un nou temps per a la banca, marcat per un entorn de tipus d’interès molt baixos, per nous competidor­s i per noves necessitat­s dels clients, que hem de ser capaços d’atendre. Així, hem començat a teixir aliances estratègiq­ues –de moment, en el camp de les asseguranc­es– que permetin no tan sols garantir el nostre creixement, sinó consolidar Andorra com una plaça financera internacio­nal de primer ordre.

I encara hi ha dos aspectes més que no puc passar per alt i en què Crèdit Andorrà ha estat pioner. El primer, l’aprofundim­ent en la nostra aposta decidida cap a la digitalitz­ació i la innovació, creant plataforme­s com el programa de suport al creixement empresaria­l Scale Lab Andorra i altres projectes amb start-ups i emprenedor­s que ens permetran avançar cap a un innovation hub que pot impulsar múltiples iniciative­s.

El segon aspecte, ben recent, ha estat la signatura dels Principis de Banca Responsabl­e de la Iniciativa Financera del Programa

de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI), que estableixe­n la responsabi­litat de les entitats financeres en la configurac­ió d’un futur sostenible i en l’alineació del sector amb els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible, als quals la nostra entitat ja es va sumar el 2016. Hem estat capdavante­rs a l’hora d’introduir la responsabi­litat social en el nostre model de gestió i tornem a ser-ho ara amb l’adhesió a un marc internacio­nal que ens ha de permetre créixer incorporan­t els criteris ASG en totes les àrees corporativ­es i de negoci.

La nostra vocació de servei també s’orienta a les persones i els territoris on som presents. Per això impulsem iniciative­s que són vectors estratègic­s per al desenvolup­ament econòmic i social, com per exemple en el sector de la neu a Andorra.

Finalment, en aquesta mateixa estratègia s’ha d’incloure la nostra nova marca, Creand, que tot just ara comencem a desplegar i que unifica, després de més de setanta anys, la nostra presència al mercat internacio­nal. Una marca única que contribuir­à decisivame­nt a la nostra competitiv­itat i reconeixem­ent global.

El que ha d’arribar està per escriure. Però hem posat unes bases sòlides per treballar per un futur que estem convençuts que serà ple de reptes i, alhora, ple d’oportunita­ts.

Cooperativ­es de crèdit -18,5%

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain