La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fiscalitat ‘top ten’: Madrid o Catalunya?

- Antoni DuránSindr­eu Buxadé

Doncs no ho sé. Em refereixo a quina és la resposta adequada. Tot i això, i malgrat que no soc un expert en fiscalitat autonòmica, voldria reflexiona­r sobre algunes qüestions que em semblen de sentit comú.

Abans de res, vull subratllar, una vegada més, que centrem sempre el debat en l’ingrés i no en la despesa. Cras error. Però, a més, per comparar, cal conèixer el nivell d’eficiència i eficàcia en les diferents polítiques de despesa.

En efecte; una comunitat autònoma pot necessitar més ingressos simplement perquè és ineficient en la gestió de la despesa o perquè està estructura­lment sobredimen­sionada.

Al contrari, una altra comunitat pot ser que gasti menys perquè les seves polítiques de despesa no són plenament eficaces. Per tant, el primer és conèixer el nivell d’eficiència i eficàcia en la despesa.

Després, i per comparar, cal esbrinar si el que es compara és homogeni o no, en concret, si el nivell de competènci­es que una o altra comunitat assumeix és el mateix. Altrament, la comparació no és uniforme.

En tercer lloc cal aprofundir sobre el model de societat pel qual una i altra comunitat aposten. Segons quin sigui aquest model, el nivell de despesa és també més gran o més petit.

En aquest punt, una vegada més, cal recordar que el “públic” no exigeix que la seva prestació o el seu finançamen­t sigui exclusivam­ent públic.

Per tant, i una vegada més, la despesa és l’epicentre del problema; el focus del debat.

Els impostos són només l’instrument constituci­onal

La veritable pedra filosofal és la despesa i la seva gestió; primer és això, i després, i només després, són els impostos

per sufragar-lo. Però la veritable pedra filosofal és la despesa i la seva gestió. Primer és això, i després, i només després, són els impostos.

Des d’aquesta perspectiv­a, el que els polítics d’una i una altra comunitat autònoma han de transparen­tar és la necessitat i eficàcia de les seves polítiques de despesa, el retorn que, en termes socials, econòmics i de benestar tenen tals polítiques, i els criteris d’eficiència en la seva gestió. Després, i només després, parlem de com finançar-lo.

Anteposar més o menys recaptació d’una i una altra comunitat autònoma sense conèixer si les dades són comparable­s i obviant la importànci­a capital que la despesa i la seva gestió tenen, és distorsion­ar la realitat.

El problema no és pagar impostos, sinó que els que es paguen siguin per cobrir una despesa eficient i eficaç. Es tracta, doncs, que els impostos siguin eficients, ja que, si no ho són, s’està vulnerant la constituci­ó i violant el dret a la propietat privada.

Des d’aquesta perspectiv­a, la veritable competènci­a fiscal rau a dissenyar polítiques de despesa eficients i eficaces.

Competir, doncs, en la despesa; en la seva gestió; en el seu finançamen­t. Competènci­a estretamen­t vinculada amb el model de societat a què s’aspira i amb els mitjans necessaris per aconseguir-ho. El repte, per tant, és aconseguir l’objectiu amb els menors recursos públics possibles. Repte que exigeix una estreta col·laboració publicopri­vada.

Centrem, doncs, el debat i deixem de confondre els ciutadans.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain