La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Si la pràctica liberal regeix el Govern, tindrà el sindicat de front”

Javier Pacheco, secretari general CC.OO. Catalunya

- ENTREVISTA EDUARDO MAGALLÓN

Javier Pacheco (Barcelona, 1970) renova el seu segon mandat com a secretari general de CC.OO. Catalunya just al mateix temps que s’ha format govern a la Generalita­t. Pacheco –treballado­r de Nissan a Barcelona– és molt crític amb la gestió del Govern en els últims mesos en les crisis laborals.

S’ha trigat mes de tres mesos en formar govern.

Ha estat una irresponsa­bilitat dels qui ho podrien haver fet en molt menys temps. El país ho necessitav­a. No per això deixa de ser una bona notícia la possibilit­at de tenir un govern efectiu. En aquests mesos, milers i milers de persones no només han caigut en la pobresa o han perdut els seus llocs de treball, sinó que s’han continuat perdent vides per la pandèmia.

Què li sembla la fusió dels departamen­ts d’Empresa i Treball?

Per nosaltres té una lectura positiva conceptual en un moment en què s’està discutint sobre la transforma­ció del model productiu i es disposa de fortes palanques per impulsar-lo. Nosaltres volem posar el factor de la transició justa perquè la gent no s’hagi de quedar fora del procés de transforma­ció perdent llocs de treball i caient en la desigualta­t. Ajuntar el factor canvi del model productiu que representa Empresa amb les polítiques d’ocupació que representa Treball és una bona idea. Però, com sempre, el perfil del conseller és molt important.

Què li sembla, llavors, la proposta de Roger Torrent? Torrent és un polític amb autoritat dins d’ERC i si fa un bon equip especialit­zat en treball i empresa pot ser un reforç important per a la concertaci­ó. Confio que faci una aposta ferma pel diàleg social. Els fons de reconstruc­ció i les polítiques actives són imprescind­ibles per sortir de la crisi orientant un nou model productiu.

I el perfil escollit per a conseller d’Economia en la persona de Jaume Giró?

No és el millor perfil per a una persona d’esquerres com jo, que representa una organitzac­ió que és a l’esquerra social. La seva trajectòri­a està vinculada més a les empreses que represente­n l’establishm­ent de l’Ibex i de les famílies econòmique­s tradiciona­ls del nostre país i, per tant, ens fa posar les orelles de punta sobre quines seran les seves orientacio­ns. Si la pràctica liberal de l’economia és la que ha de regir aquest Govern, tindrà el sindicat de front.

Respecte a l’anterior Govern, què opina del repartimen­t de centenars de milions d’euros entre autònoms i treballado­rs en ERTO sense mirar qui els necessitav­a més i qui menys? Venia molt tard. I calia articularl­o amb urgència. Per tant, el criteri més genèric que es va adoptar en el desplegame­nt dels ajuts tenia més vocació de canalitzar­lo ràpidament que no d’haver-ho

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El secretari general de CC.OO. Catalunya, Javier Pacheco
ANA JIMÉNEZ El secretari general de CC.OO. Catalunya, Javier Pacheco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain