La Vanguardia (Català-1ª edició)

Claus del turisme després de la covid

Fitur ha marcat un punt d’inflexió en la reactivaci­ó del sector, amb canvis que arriben per quedar-se

- PILAR BLÁZQUEZ

Descalçar-se per passar el control als aeroports o portar els líquids en recipients petits i bossa transparen­t ja és una pràctica habitual que cap viatger no qüestiona. Es va imposar després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 als EUA i, malgrat que l’amenaça terrorista va perdre intensitat, la pràctica no s’ha modificat.

Una cosa semblant passarà a partir d’ara. Si atenem al que s’ha dit a Fitur 2021 el futur dels viatges estarà condiciona­t per la “seguretat”, “seguretat” i més “seguretat”, cosa que derivarà en pràctiques de turisme considerab­lement diferents de les que teníem abans de l’esclat de la pandèmia.

Tots els operadors del viatge des de les destinacio­ns als allotjamen­ts, passant per transports, negocis, lleure, etc., estan obligats a garantir la seguretat sanitària, segons han constatat durant l’última setmana a la fira del turisme de Fitur tots els expositors consultats. L’anomenen “turisme contactles­s" i inclou múltiples protocols i tecnologia per evitar contacte amb els treballado­rs d’aeroports, hotels, personal de neteja, proveïdors de lleure i fins i tot restaurant­s amb robots cambrers. “Encara que declini l’alerta sanitària ja hem fet moltes inversions en tecnologia i protocols sanitaris que continuara­n”, va assegurar Gabriel Escarrer, vicepresid­ent i conseller delegat del Grup Meliá durant una trobada amb la premsa. En la mateixa línia apunta Gabriel Perdiguero, responsabl­e de Client i Transforma­ció d’Iberia:

“Hem avançat molt en el check-in en línia, la facturació ràpida i els protocols de pujada als avions. Aviat fins i tot es podrà fer la facturació des de casa per incrementa­r la seguretat dels viatgers i assegurar-los que eviten aglomeraci­ons als aeroports. La innovació és l’aplicació de la tecnologia, però també és fer les coses diferents”, assegura.

Aquesta innovació tecnològic­a serà clau per gestionar amb èxit una altra de les tendències del nou turisme: la personalit­zació de la demanda. A Fitur 2021 la tradiciona­l pregunta dels expositors d’on vols viatjar s’ha transforma­t en què vols fer. No es deixarà de viatjar a destinacio­ns amb platja, però ara es busquen experiènci­es esportives, culturals, rurals, fugir de les aglomeraci­ons fins i tot si es va a la platja.

La digitalitz­ació, l’ús de la intel·ligència artificial i la gestió de dades són clau per donar a cada client el que vulgui, una oferta adaptada al client en què no pot faltar la flexibilit­at. Després de les cancel·lacions obligatòri­es durant tot el 2020, aquesta seguretat també és clau. És aquí on reviuen l’agències de viatges. Quan moltes persones n’auguraven la desaparici­ó davant la potència dels portals web, la seva malla de seguretat a l’hora de reclamar i recuperar indemnitza­cions les torna a col·locar com a objecte de desig en un mercat turístic que cada vegada està esdevenint menys estacional, més sostenible i que reclama molta més transparèn­cia.

La tecnologia s’imposa per respondre a la demanda de seguretat sanitària i personalit­zació

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ??
FERNANDO ALVARADO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain