La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cervesera inverteix més de 63 milions d’euros a la seva fàbrica del Prat

-

La cervesera Damm ha acabat l’ampliació de la seva fàbrica al Prat de Llobregat amb una inversió total en l’última fase del projecte de 63,38 milions d’euros, que ha permès augmentar la capacitat de producció de la planta un 45%. Un 10% de la inversió s’ha destinat a la millora de l’eficiència energètica de la fàbrica amb la instal·lació d’una nova planta de recuperaci­ó de CO2 per reduir les emissions de carboni. La companyia, alhora, ha reforçat la seva aposta per l’economia circular i ha augmentat la seva capacitat de recuperaci­ó de bagàs, subproduct­e resultant de l’elaboració de cervesa que Damm destina a l’alimentaci­ó animal. / Redacció

impostos; i la inversió pública serà amb deute, no amb més impostos.

Madrid és el model PP per a Espanya?

A Madrid tenim l’índex més baix de llits d’hospital per habitant d’Espanya, i la dreta diu que la sanitat privada supleix la pública, però la qualitat assistenci­al es degrada.

Trobarà a faltar Pablo Iglesias?

Vam conversar per a una revista acadèmica i em va dir que si no aconseguia el sorpasso al PSOE ho deixaria tot: és un personatge que necessita reinventar-se contínuame­nt.

Podem acabarà com Ciutadans?

La seva estratègia sempre va ser liquidar el règim del 78, però amb ella no ha aconseguit la implantaci­ó territoria­l que garanteix a Espanya la supervivèn­cia d’un partit, perquè no hi ha poble que no tingui local del PP i del PSOE i és allà d’on surten els diners i, em temo, de vegades algunes històries de corrupció.

Per què Podem no s’implanta així? Perquè el seu discurs és confederal i el frena, encara que a Iglesias li hagués agradat la centralitz­ació bolxevic, per això se’n va anar a Madrid i va salvar el partit allà.

Per què s’enfonsa Ciutadans?

Perquè ha estat centrista en l’eix socioeconò­mic, sí; però a Espanya tenim un altre eix igual de rellevant, el territoria­l, en què Ciutadans no ha sabut centrar-se i s’ha situat massa a la dreta, fins i tot més que el PP: greu error.

Què veu en les enquestes que no es digui? Quan no hi ha tensió electoral, les enquestes no diuen gaire, només revelen la conjuntura del moment.

I què és el que revelen quan n’hi ha?

Que el vot dels espanyols s’ha dividit en dos blocs, però només hi ha transvasam­ent de vots dins de cada bloc. A Catalunya i el País Basc els blocs són diferents, però la dinàmica de només dos blocs és la mateixa.

D’aquí la tensió ERC-Junts?

Com més petita és la mobilitat de l’elector entre blocs, més acarnissad­a és la lluita per cada elector dins dels dos blocs. I a Catalunya amb prou feines hi ha traspàs de votants del bloc independen­tista al que no ho és i viceversa, per això ERC-Junts es barallen.

I dins l’esquerra espanyola?

El PSOE per guanyar ha de tornar al centre en els dos eixos: el territoria­l i el socioeconò­mic, perquè quan se’n va massa a l’esquerra perd les eleccions.

I no li passa el mateix al PP a la dreta?

No, perquè el votant de dretes sap que pot emocionar-se en algun moment i tenir ganes de votar Vox, però que si vol que la dreta governi, ha de votar el PP. I el vota.

I el votant d’esquerres no ho sap?

Al bloc d’esquerra quan el PSOE competeix amb Podem li regala tot el centre al PP, que, en canvi, no necessita radicalitz­ar-se per ser referent al seu bloc.

Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain