La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aparca&Go es reinventa

La firma de pàrquings afegeix serveis de reparació de vehicles

- BLANCA GISPERT

Arran de la crisi de la pandèmia, moltes empreses s’han vist obligades a reinventar-se. És el cas d’Aparca&Go, una de les firmes pioneres a prestar serveis d’aparcament en aeroports i estacions de tren de Barcelona i Madrid.

Amb el descens de la mobilitat nacional i internacio­nal, la companyia barcelonin­a ha vist caure la facturació dels 8 als 2,2 milions d’euros entre els exercicis de 2019 i 2020. També ha entrat en pèrdues per primera vegada en els dotze anys de vida que té, tal com asseguren els socis fundadors de l’empresa, Jaime Escamilla (40%) i Anna Mascort, propietari­s de la companyia amb Miguel Serra, Jose Luis Sampol i Juan Carlos Gómez. Per pal·liar la situació, la companyia va sol·licitar un préstec ICO per valor d’1,5 milions d’euros i va aplicar un ajust temporal de plantilla (ERTO) als 30 treballado­rs, la majoria dels quals ja s’han reincorpor­at.

Aquest any els socis asseguren que el negoci es comença a recuperar, però lluny dels nivells previs a la pandèmia. La firma pretrant veu obtenir una facturació d’uns 3 milions d’euros, tot i que els fundadors admeten que la xifra pot variar en funció de les restriccio­ns a la mobilitat que s’imposin a escala local i internacio­nal.

Amb l’objectiu de combatre aquesta situació, la firma ha llançat un servei de taller i mecànica per als vehicles que estiguin estacionat­s als seus pàrquings. “Un client ens va demanar si podíem fer un canvi de pastilles de fre mentre el cotxe es quedava a Aparca&Go i ens va semblar una bona idea de negoci. Mentre viatges, no necessites el cotxe, i per això és el moment ideal per posar-lo a punt”. La firma assegura que presta un servei de revisió oficial, de mantenimen­t, rentat i també d’ITV.

Amb aquest valor afegit, l’empresa es vol diferencia­r dels seus competidor­s, que han anat enal sector de pàrquings pròxims a l’aeroport.

Aparca&Go defensa que va ser la primera empresa que va introduir aquest servei a Espanya inspirant-se en models de negoci dels Estats Units. “Vam utilitzar terrenys adjunts a l’aeroport i els vam habilitar com a places de pàrquing. Vam acabar amb el monopoli d’Aena i els elevats preus que té. Som capaços de reduir-los un 70%”, comenta Escamillas, que va fundar l’empresa perquè estava cansat de pagar uns preus massa elevats per estacionar el seu vehicle als pàrquings oficials quan viatjava de Barcelona a la seva Mallorca natal.

La companyia, que en els començamen­ts es deia Aparca i Vola, va introduir els seus serveis a l’aeroport del Prat i, més endavant, es va expandir a l’aeroport de Barajas, a les estacions de tren de Sants i d’Atocha i el port de creuers de Barcelona. El model de negoci sempre ha estat el mateix: es basa en el cobrament del servei de pàrquing per dia d’estacionam­ent. Dins d’aquest preu, la firma inclou el desplaçame­nt fins al lloc de sortida a través d’un bus. Per un preu superior, també ofereix un servei de recollida prèmium.

LIGHTPOINT MEDICAL

Afectada per la caiguda de trànsit en aeroports i estacions, l’empresa ingressa 2,2 milions, un 75% menys

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Anna Mascort i Jaime Escamilla als aparcament­s a prop de l’aeroport del Prat
MANÉ ESPINOSA Anna Mascort i Jaime Escamilla als aparcament­s a prop de l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain