La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vot de confiança

- Jordi Juan Director

Sembla que Pere Aragonès i Jordi Sànchez han entès bé que no poden tornar a cometre els errors de l’anterior legislatur­a i que els futurs consellers han de deixar a la porta l’adscripció partidària per provar de governar de la manera més consensuad­a possible. En els governs de Carles Puigdemont i Quim Torra, les batalletes tàctiques entre els postconver­gents i els republican­s van ser constants i cada conseller guardava fidelitat primer al seu partit i després al president. I tot va acabar molt malament.

Ara es dona una nova oportunita­t que hauria de ser aprofitada. Els perfils dels nous consellers obeeixen, en general, a una contrastad­a experiènci­a profession­al i no a mèrits contrets en despatxos dels partits. Hi ha fins i tot presència d’independen­ts en departamen­ts de pes com Economia (Jaume Giró), Salut (Josep M. Argimon) o Interior (Joan Ignasi Elena). Així mateix, en una àrea tan sensible com és la d’Acció Exterior s’ha buscat una altra consellera independen­t, Victòria Alsina, que ve de liderar juntament amb el consultor en transforma­ció digital, Genís Roca, el grup de treball Catalunya 2022 amb aportacion­s molt interessan­ts sobre els passos que cal fer en el futur.

L’aspecte negatiu ha estat tot el soroll causat aquestes últimes setmanes entre els uns i els altres, que ha estat a punt de propiciar noves eleccions. En aquest sentit han cridat molt l’atenció les disfuncion­s existents dins de Junts, on Elsa Artadi i Josep Rius han preferit fer un pas enrere i no formar part d’aquest govern. La defenestra­ció de Jaume Alonso-Cuevillas a la Mesa del Parlament és un altre contratemp­s que revela la situació d’inestabili­tat que viu la formació de Puigdemont, que encara està en procés de germinació. Segurament, una vegada constituït el Govern, Sànchez tindrà més temps per reordenar el futur del partit.

No els nego que aquesta lectura optimista és fruit de la necessitat, tantes vegades expressada en aquesta secció, que Catalunya tingui un executiu que governi. En tot cas, i en vista dels primers nomenament­s, el Govern d’Aragonès mereix el vot de confiança.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain