La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TPI obre el judici per crims de guerra a Darfur

- LA HAIA

La Fiscalia del Tribunal Penal Internacio­nal (TPI) va descriure ahir com a crims de guerra i de lesa humanitat les violacions sexuals comeses entre el 2003 i el 2004 a Darfur per grups paramilita­rs avalats pel govern de l’aleshores president del Sudan, Omar al-Baixir.

Per primera vegada, un tribunal internacio­nal donarà veu a les víctimes de Darfur, on grups insurgents es van aixecar en armes el 2003 en protesta per la pobresa i la marginació sofertes per aquesta regió.

“Les milícia janjawid van fer servir la violació com una arma per terroritza­r i humiliar dones i nenes” va dir ahir la fiscal en cap del TPI, Fatou Bensouda, durant la vista de confirmaci­ó de càrrecs contra Ali Muhammad Abd al Rahman, el primer sospitós sudanès processat a la Haia. Conegut com Ali Kushaib, aquest comandant de les milícies janjawid es va lliurar a la República Centreafri­cana el juny del 2020, un any després de la caiguda del règim d’Al-Baixir. Ara afronta 31 càrrecs que inclouen persecució, assassinat, tortura i violació.

La rebel·lió de Darfur va acabar en una guerra que va causar la mort de més de 300.000 persones i més de 2,5 milions de desplaçats.

Les milícies janjawid formen avui part de les forces de seguretat malgrat que van ser acusades per l’ONU de crims de guerra i de lesa humanitat. El TPI ha emès ordres de detenció contra Al-Baixir, l’exministre d’Afers Humanitari­s Ahmed Harun i l’exministre de Defensa Abdulrahem Mohamed Hussein. Tots ells estan sota custòdia de les autoritats del Sudan. Paral·lelament, un tribunal sudanès va condemnar ahir a mort un oficial d’una força paramilita­r per haver atropellat mortalment un jove manifestan­t durant les protestes de juny del 2019 davant el Ministeri de Defensa a Khartum després del cop que va enderrocar Al-Baixir.

 ?? THOMAS PETER / REUTERS ?? Una imatge de l’Institut de Virologia de Wuhan, en el centre de la polèmica
THOMAS PETER / REUTERS Una imatge de l’Institut de Virologia de Wuhan, en el centre de la polèmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain